U četvrtak počinju 4. Ženijalni dani!

U četvrtak počinju 4. Ženijalni dani!

 

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača organizira filmsku feštu koja će se održati od 8. do 11. ožujka u 28 gradova i 33 neovisna kina diljem zemlje!

U četiri dana, od četvrtka do nedjelje, gledat ćemo četiri pomno izabrana naslova iz recentnog ženskog ili feminističkog opusa poput najnovijeg filma kultne francuske redateljice Claire Denis, Isabellino sunce, premijerno prikazanog prošlog ljeta u Cannesu gdje je i nagrađen; friškog dokumentarca o životu, slavi i smrti pop kraljice Whitney Houston, Whitney: Biti svoja; povijesnu dramu o borbi britanskih feministkinja za pravo glasa, Sufražetkinje te film koji je otvorio prošlogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala, švicarska feel good komedija Božja volja o tome kako su žene u ovoj inače naprednoj i bogatoj zemlji tek 1971. uspjele uvjeriti muškarce da im prvi put u njihovoj povijesti daju pravo glasa na referendumu.

Isabellino sunce redateljice Claire Denis komedija je puna ironije prema opsjednutosti muškarcima svoje glavne junakinje, inače uspješne i samostalne žene, koju u filmu sjajno utjelovljuje Juliette Binoche, i koja se bavi rijetkom temom: unutarnjim životom tzv. single žena u još takozvanijim ozbiljnim godinama.  Dokumentarni film Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa ove kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine. Međunarodni dan žena odlična je prilika da se podsjetimo vremena rane feminističke borbe, razdoblja bitke britanskih feministkinja za pravo glasa, a koje u filmu Sufražetkinje redateljice Sarah Gavron glume zvijezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, dok u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije svojom izvedbom mlade izmučene pralje koja se priključuje sufražetskom pokretu. Božja volja redateljice Petre Volpe opisuje Švicarsku sedamdesetih godina u kojoj dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije i dok u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu, žene pod izgovorom božanskog poretka još uvijek nemaju pravo glasa.

COVER style & life Objava za medije