16. srpnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Objavljene nominacija za 25. Nagradu hrvatskog glumišta

Objavljene nominacija za 25. Nagradu hrvatskog glumišta

 

Na konferenciji za medije u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika u Zagrebu u četvrtak, 9. studenog, predsjednice žirija za dramu Ljerka Margitić, žirija za operu Mirjana Bohanec-Vidović i predsjednik žirija za balet dr. sc. Svebor Sečak objavili su imena nominiranih umjetnika u svim kategorijama za jubilarnu 25. Nagradu Hrvatskog glumišta, čija će se dodjela održati 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan televizijski prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

Žiri je Nagradu sa svekoliko umjetničko djelovanje s područja drame dodijelio glumici Zdenki Heršak te Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje s područja opere maestru Vladimiru Kranjčeviću.

Zašto se dodjela Nagrade hrvatskog glumišta održava 24. studenog?

U subotu 24. studenoga 1860. protu-njemački nastrojena mladež isprovocirana netom završenim Bachovim apsolutizmom dogovorila se da će kupiti sve karte za izvedbu drame «Peter von Szápár» Charlotte Birch-Pfeiffer na njemačkom jeziku u Narodnom kazalištu na Markovom trgu i upriličiti prosvjed, kao još jedan u nizu prekida predstava na njemačkom jeziku, koje su sve češće igrane pred gotovo praznim gledalištem. Nakon što se podigao zastor za početak predstave studenti prava i gimnazijalci krenuli su zviždati i protestirati protiv njemačkog jezika te bacati pokvarena jaja i trulo voće na pozornicu.

Izvedba je morala biti prekinuta. Ilirac i umjetnički ravnatelj kazališta Dimitrije Demeter, zajedno s redateljima Josipom Freudenreichom i Adamom Mandovićem, pred zastor šalje glumca epizodista Vilima Lesića (Moravče kraj Sesveta, 17. IV. 1841 – Stenjevec, Zagreb, 10. IX. 1889), koji je u predstavi «Peter von Szápár» igrao malenu ulogu da se obrati mnoštvu. Lesić je stao pred gledatelje i izjavio: «Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskom jeziku.» Nikola Andić piše kako je «Lesićeva kratka uloga bila primljena s tolikim oduševljenjem kao nikad prije ni kasnije ikoji umotvor u narodnom kazalištu.» Njegov je nastup dočekan s odobravanjem i imao je jak odjek. Zbog cenzure o ovom događanju malo se pisalo. «Agramer Zeitung» od 25. studenog 1860. navodi kako se «subotnja predstava nije mogla održati zbog nekih smetnja». Nešto više izašlo je u «Pozoru» od 26. studenog 1860.: «U subotu imala je biti njemačka predstava u našem kazalištu, pa je to toliku nezadovoljnost probudilo u općinstvu, da je ona glasno i naročito zahtijevalo, da njemački igrači odstupe, pa da se hrvatski predstavlja.» Tome u čast se 24. studenog obilježava kao Dan hrvatskog glumišta.

 

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST