20. travnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina

Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina

 

Jedan od najuspješnijih programa Europske unije i najveći program akademske mobilnosti u svijetu – program Erasmus – ove godine slavi 30. rođendan. U proteklih 30 godina devet milijuna građana Europe sudjelovalo je u međunarodnim razmjenama, stručnom usavršavanju, stručnoj praksi, volontiranju i ostalim aktivnostima koje se financiraju u sklopu programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili. Zahvaljujući tome, izgrađen je nov naraštaj Europljana koji su pokretačka snaga Europe utemeljene na znanju, inovacijama, poduzetništvu, toleranciji i multikulturalnosti. Provedba programa započela je 1987. godine i isprva je obuhvaćao programe akademske mobilnosti, ali se tijekom godina razvijao i proširio i na druga područja. Nova generacija programa za razdoblje 2014. – 2020., koji dobiva naziv Erasmus+, obuhvatila je sve prethodne programe Unije, a kao novost je uvedeno i područje sporta.

U Republici Hrvatskoj program se provodi od 2009. godine i za njegovu je provedbu zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije uz nadležna ministarstva – Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Zahvaljujući financijskoj potpori programa Erasmus+ i njegovih prethodnika – Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu – u oko 3.000 projekata mobilnosti radi učenja i usavršavanja do danas je sudjelovalo više od 40.000 građana iz oko 2.000 ustanova. Ove godine Agencija obilježava 10. obljetnicu rada, a o uspješnosti u provođenju programa svjedoči podatak o iskorištenosti otprilike 99% sredstava Europske unije za financiranje dosadašnjih projekata.

 

Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina

Proslava 30. obljetnice programa Erasmus održat će se 27. studenoga u Zagrebu. Svečanom konferencijom obilježit će se među ostalim uspjesi svih organizacija i vrijednih pojedinaca koji su svojim predanim radom i velikim entuzijazmom potaknuli pozitivne promjene u sustavu obrazovanja, osposobljavanja i mladih u Republici Hrvatskoj. Bit će predstavljeni primjeri dobre prakse i dodijelit će se nagrade istaknutim korisnicima programa Erasmus te će se održati panel-rasprava o budućnosti programa nakon 2020. godine. Na proslavi će sudjelovati visoki gosti – uz ministrice prof. dr. sc. Blaženku Divjak i gospođu Nadu Murganić potvrđen je i dolazak europskog povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport gospodina Tibora Navracsicsa.

 

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST