20. travnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Dodijeljene nagrade Bijeli grozd 2017. za najbolja hrvatska vina

Dodijeljene nagrade Bijeli grozd 2017. za najbolja hrvatska vina

 

U četvrtak, 23. 11. 2017. godine, u Esplanade Zagreb Hotelu, u svečanoj, ali i prijateljskoj atmosferi, održana je 6. po redu dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.
Nagradu je 2012. godine utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma.

Bijeli grozd 2017

Bijeli grozd je nagrada najboljim vinarijama s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi razvojem i promicanjem eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma. Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, koji su osnovali udrugu G.E.T. i prateći Centar za razvoj vinskog turizma, više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije pa je, među brojnim aktivnostima kojima se udruga bavi, vrlo značajan i časopis G.E.T. Report.

“Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.”, objasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 4 regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.
“Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, restoranima Agava, Bistro Apetit by Marin Rendić, Vinodol i Vuglec breg te tvrtki Adriatic Shells, koji su svojim delicijama oduševili sve goste na dodjeli, vinarijama Barundić, Stručić i Dine, čija su se vina pila i staklarni Rogaška, koja je svojim čašama ‘Armonia’ omogućila da uživanje u tim vinima bude potpuno”, ističe Silvija Munda iz udruge G.E.T. te dodaje: “Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji će pomoći da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronese što dalje.”

Udruga G.E.T. aktivno radi i na promicanju ugostiteljskih zanimanja pa su na dodjeli sudjelovali i učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, budući konobari.

Među brojnim gostima koji su nazočili dodjeli, bio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te predstavnici turističkih zajednica grada Zagreba i grada Jastrebarskog.

“Čestitam svim nagrađenima, a posebno ovogodišnjem ukupnom pobjedniku, Vinariji Vuglec Breg, koja je proglašena najboljom vinarijom u Hrvatskoj! Ovo je najnoviji u nizu sjajnih primjera koji potvrđuju kakav ogroman iskorak su napravili zagorski vinari, koji za svoja vina osvajaju nagrade i priznanja i na priznatim inozemnim ocjenjivanjima i festivalima. Izuzetno mi je drago što smo osvojili i prva dva mjesta u kategoriji Bregovita Hrvatska – prvo mjesto Vuglec Breg, a drugo mjesto Vinarija Bolfan. To nam daje dodatan poticaj da kroz mjere promocije ukupne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije, na posebno mjesto stavimo i naše sjajne vinare”, rekao je Željko Kolar.
Dobitnici diploma su:

Bregovita Hrvatska

1)  Vinarija Vuglec breg, Škarićevo – Krapina
2)  Vinarija Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
3)  Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko

Dalmacija

1)  Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac
2)  Vinarija Saints Hills, Zagruda, Pelješac
3)  Vinarija Rizman, Klek (vinogorje Komarna)

Istra i Kvarner

1) Vinarija Meneghetti, Bale
2) Vinarija Boškinac, Novalja
3) Vinarija Kozlović, Momjan

Slavonija i Podunavlje

1) Vinarija Iločki podrumi, Ilok
2) Vinarija Kolar, Suza baranjska
3) Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi

Najbolji u Hrvatskoj:

1)   Vinarija Vuglec breg, Škarićevo – Krapina
2)  Vinarija Meneghetti, Bale
3)  Vinarija Korta Katarina, Orebić i Vinarija Iločki podrumi, Ilok

Vinarije koje dijele treće mjesto imale su identičan broj bodova po svim parametrima.

Najbolji u Sloveniji:   Vinarija Puklavec Family Wines iz Ormoža
Najbolji u Bosni i Hercegovini:  Vinarija Vukoje iz Trebinja
Najbolji u Srbiji:  Vinarija Zvonko Bogdan iz Palića
Najbolji u Crnoj Gori:  Vinarija Plantaže iz Podgorice
Najbolji u Makedoniji:  Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja

Dobar Start

Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju, jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.
Priznanje Dobar Start za 2017. godinu dobila je vinarija Dine iz Blata na otoku Korčuli.
Posebna priznanja
• Vlado i Slavica Borošić. posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju i promicanju vinske kulture – svi koji su imali čast i privilegiju upoznati bračni par Borošić i provesti s njima neko vrijeme, dobro znaju i čemu pričamo, a reći ćemo samo jednu rečenicu: Vinska scena u Hrvata ili ne bi postojala, ili bi bila znatno drugačija, da nije bilo Vlade i Slavice Borošić.
• Tvrtka Pupitres, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture – ove godine, ali i unazad nekoliko godina, Jelena Šimić Valentić i njena Vinska škola uveli su u vinski svijet veliki broj novih ljubitelja vina. Više od 300 održanih tečajeva itekako pokazuje entuzijazam Jelene Šimić Valentić.
• Siniša Lasan, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture – o jednom od naših najboljih sommeliera, Siniši Lasanu, možemo pričati jako puno, ali izdvojit ćemo samo jednu činjenicu: Siniša je službeni ocjenjivač vina na londonskom ocjenjivanju vina Decanter te samim time postavio hrvatsku vinsku scenu u svjetske okvire.

Opći ciljevi projekta Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta se počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.
Šira publika imat će mogućnost odabrati najbolje od najboljih iz svih ovih država, a Bijeli grozd Regional Trophy za sezonu 2017/2018. dodijelit će se na 4. G.E.T. Konferenciji o eno-gastro turizmu, koja će se održati 16. i 17. veljače 2018. godine na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST