15. lipnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Hrvatska baština pretočena u nakit

Hrvatska baština pretočena u nakit

Motivi iz raznih krajeva hrvatske već desetljećima inspiriraju hrvatske zlatarnice u izradi nakita.

Predstavljamo kolekciju tradicionalnog nakita Zlatarnice Rodić, gdje su starohrvatski motivi poput Moričića, Licitarskog srca i Botuna pretočeni u pomno dizajnirani nakit od zlata i srebra. Danas, osim nedvojbeno jake estetike, ovaj nakit za onoga koji ga nosi znači oživljavanje stotinama godina stare hrvatske baštine.

‘Ručna izrada nakita direktno ostavlja osobni trag na nakitu – taj potpis koji generički nakit ne može postići. Ako se na to nadoda snaga starohrvatskih motiva prenošena iz generacije u generaciju, dobivamo komad nakita koji nema samo visoku estetsku komponentu, već predstavlja simbol pripadnosti, poštovanja baštine i običaja te bez ijedne riječi priča priču staru stotinama godina.’ objašnjavaju Rodići.

Ako ste ikada čuli za ‘Moričiće’, to je vjerojatno bilo u kontekstu prepoznatljivih hrvatskih naušnica s orijentalnim motivom crnačkog lica s bijelo-crvenim turbanom.

Danas tradicionalni motiv koji krasi lica i brojne odjevne kombinacije Hrvatica, nosi sa sobom stotinama godina staru priču.

Naime, u davnom 17.stoljeću velik utjecaj Venecije za Riječane značio je i integriranje trendova – kako u modi, tako i u izradi nakita. Venecijanski zlatari tada su nudili ono što je narod tražio i stvorio – trend orijenta.

Za tadašnje venecijanske dame, motiv crnca s turbanom značio je nešto daleko, egzotično i zanimljivo, a visoka estetika u dizajnu tog motiva stvorila je trend koji se održao sve do danas!

Danas pored svoje estetske i ukrasne namjene, ovaj je motiv često znak identiteta i oznaka pripadnosti Rijeci, Kvarneru i općenito primorskim krajevima. Upravo ovaj motiv inspirirao je obiteljsku zlatarnicu Rodić u izradi naušnica, koje se danas nalaze u prekrasnoj kolekciji tradicionalnog hrvatskog nakita.

Licitar, tradicionalni zagrebački motiv oblika srca, a inače starohrvatski kolač od meda, poznati je ljubavni motiv i zaštitno lice Zagreba i okolice.

Tradicija izrade kolača ‘Licitara’ kreće još u srednjem vijeku. Izrađivan s namjerom prenošenja simbolike ljubavi, postaje omiljen odabir simboličnog poklona mladića djevojkama.

Žarke crvene boje, ukrašen bijelim šarama i često – ogledalcem šalje poruku o ‘ogledalu zaljubljenosti’ i osjećaju kako u voljenoj osobi vidimo vlastitu polovicu. Jedna od legendi kaže kako bi mladić u trenutku kada bi se djevojka ogledala u Licitaru stao pored nje, kako bi i on bio u odrazu, te bi tako zajedno stvorili prikaz zaljubljenog para u srcu.

Poklanjanje ‘Licitara’ kao iskaz zaljubljenosti, ljubavi i privrženosti kroz godine postaje utvrđeni običaj, a danas se ljubav preko licitara ne izražava samo partneru, već i drugim voljenim osobama – obitelji i prijateljima. Najčešće viđen na sajmovima, crkvenim događanjima ili u suvenirnicama, ovaj poznati starozagrebački spoj boja i oblika postaje inspiracija za brojne ukrasne predmete, odjeću i nakit.

Danas je motiv licitara autohtoni hrvatski suvenir te uz priču o hrvatskoj baštini nastavlja nositi poruku poklona ljubavi, a o njegovoj snazi govori i činjenica kako je 2010.g.
upisan na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Upravo ovaj motiv inspirirao je zlatarnicu Rodić u izradi naušnica i privjeska ‘Licitar’, koje se danas nalaze u prekrasnoj kolekciji tradicionalnog hrvatskog nakita.

Botun, poznati ovalni oblik sastavljen od dvije polovice kugle spojene u sredini, ponekad ponavljajući, a ponekad jednostruki, zauzeo je mjesto prvog i omiljenog oblika pri izradi nakita inspiriranog tradicijom Šibenika i Dubrovnika.

Uz Konavoske, naušnice s područja Konavla koje su se već ozbiljno pozicionirale kao omiljeni trend u Hrvatica, botuni od srebra i zlata postaju svevremenski izričaj koji zbog svoje univerzalnosti postaju odabir žena i djevojaka raznih generacija.

Oboje inicijalno izrađivani od srebra, tehnikom filigrana, razlikuju se prvenstveno u malenim ukrasima po samom Botunu. Dok je dubrovački botun jednostavnije, glatke izrade, šibenski botun je uvijek ukrašen tankim nitima i prepoznatljivim kuglicama.

Nazivan još i ‘Šibensko puce’, motiv je preuzet sa šibenskih muških narodnih nošnja, a danas ga je osim kao nakit moguće vidjeti kao sastavni dio nošnji šibenskih klapa. Tijekom posljednjeg desetljeća prepoznat je kao originalni šibenski suvenir koji je odavno poprimio obilježja nacionalnog čuvenja

Konavoske naušnice, nazivane još i ‘Verižice’ oblika prstena ukrašenog na razne načine,a najčešće koraljima ili biserima, simbol su dubrovačkog područja i definitivno, pokazalo se, najomiljeniji komad nakita iz ove kolekcije.

Iako sasvim maleni dio bogate povijesti Dubrovačke republike, Konavoske naušnice prvenstveno očaravaju oblikom i dizajnom koje možemo zahvaliti prekrasnoj tradiciji naše zemlje.

Zanimljivo da se u staro doba u Konavlima točno znalo kakve tko naušnice nosi. Dok su najstarije žene nosile najveće naušnice, djevojčice su nosile one manje.
Osim toga, bile su prve na popisu predmeta kojima su mladići prigodom ženidbe darivali svoju odabranicu.

Danas su Konavoske zauzele poziciju snažnog trenda u odabiru nakita, ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST