4. prosinca 2023.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Znanstvenici iz Beča dokazali prisutnost mikroplastike u ljudskom tijelu

Znanstvenici iz Beča dokazali prisutnost mikroplastike u ljudskom tijelu

 

Znanstveni s Medicinskog sveučilišta u Beču predstavili su u okviru Gastroenterološkog kongresa održanom ovih dana u Beču rezultate svoje nove studije koji potvrđuju da mikroplastika završava u ljudskom organizmu tj. crijevima i izmetu.

Ono što se čini jako lako dokazati zapravo je istraživanje koje Sveučilište skupa s austrijskim Saveznim zavodom za okoliš provodi još od 2014. godine.

„Svoju smo metodu uspjeli toliko usavršiti da smo u stanju razlikovati devet vrsta plastike, što nam uopće omogućava dokazivanje postojanja mikroplastike u ljudskom organizmu. Mikroplastika je definitivno zagađivač okoliša. Mi smo napravili prvi korak, a kakve posljedice ovaj rezultat ima na ljudsko tijelo pokazat će tek dodatna istraživanja“, ističu znanstvenici.

Istraživanje je provedeno na pet žena i tri muškaraca u dobi između 33 i 65 godina života iz Finske, Nizozemske, Velike Britanije, Italije, Poljske, Rusije, Japana i Austrije. Oni su tjedan dana vodili dnevnik prehrane, a po završetku istraživanja znanstvenicima su predali uzorke stolice. Svi ispitanici konzumirali su hranu zapakiranu u plastiku i kod svih je osam osoba zabilježena prisutnost plastike u stolici, u prosjeku 20 čestica mikroplastike na 10 grama stolice.

Plastika je sveprisutna, a porast proizvodnje plastike u svijetu kontinuirano raste od 70-ih godina 20. stoljeća. Dok je proizvodnja plastike 1950. iznosila 1,5 megatona godišnje, već se 2015. popela na nevjerojatnih 400 megatona.

Davno utvrđeno da plastika iz mora i oceana putem morskih plodova i ribe dolazi u hranu, ali mikroplastika u hranidbeni lanac dolazi i drugim putem, jer ona je prisutna i prilikom berbe, proizvodnje i pakiranja prehrambenih proizvoda.

Rezultat istraživanja iznenadio je bečke znanstvenike, no oni ga za sada ne smatraju zabrinjavajućim, budući da je plastika inertan materijal, a ljudskog ga tijelo kako se čini filtrira i izlučuje.  No pitanje može li se prisutnost mikroplastike dokazati i u ljudskoj krvi, limfnoj tekućini ili čak u jetrima još ostaje neistraženo.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST