27. rujna 2023.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Beč dobiva prvi park koji hladi

Beč dobiva prvi park koji hladi

Bečanke i Bečani potražit će spas od vrućina u preuređenom parku Esterházy

Austrijska metropola čak i u zimsko doba nastavlja osmišljavati inovativne načine kako građanima olakšati podnošenje ljetnih vrućina. Početkom prosinca 2019. godine Grad Beč predstavio je najnoviju, dosad neviđenu mjeru u borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama i protiv takozvanih toplinskih otoka – prvi park za rashlađivanje.

Tako će se 2020. godine u 6. bečkom okrugu Mariahilf na poseban način preurediti dio parka Esterházy u blizini najvećeg austrijskog akvarija „Haus des Meeres” (hrv. Kuća mora). Upravo su spomenuti okrug i akvarij u suradnji s Gradskim vrtovima pokrenuli ovaj projekt za koji će izdvojiti oko milijun eura. Srce parka bit će jedinstvena kružna konstrukcija površine 30 kvadratnih metara koja bi trebala sniziti okolnu temperaturu zraka za čak šest stupnjeva. Gotovo četiri metra visoka konstrukcija za rashlađivanje sastojat će se od tri luka okružena zelenilom, a posebno dizajnirani stupovi ispuštat će osvježavajuću vodenu maglicu. Uz to će u parku biti posađena nova stabla i biljke, a budući posjetitelji mogu očekivati nove klupe za sjedenje i podne fontane. Osim toga, ovaj park koji se proteže na 10.600 kvadratnih metara bit će proširen za dodatnih 200 m2. S radovima bi se trebalo početi u proljeće 2020. godine, a završetak se predviđa već za vrijeme ljeta.

Ovaj inovativni projekt više je od pukog preuređenja parka. Tijekom dvije godine nakon njegova završetka stručnjaci će procjenjivati kako ovaj park funkcionira u praksi, a stečena znanja i iskustva poslužit će kao primjer za sljedeće projekte. Osim projekata poput ovoga Grad Beč provodi brojne druge mjere ozelenjavanja i rashlađivanja. Značajnu ulogu u tome igra izgradnja novih zelenih površina čiji udio u Beču danas iznosi 53 posto. Sljedeće se godine planira izgradnja i preuređivanje oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina za što će se izdvojiti otprilike 9,3 milijuna eura. Dovoljna ponuda zelenila i mjesta za odmor u doba klimatskih promjena od iznimne su važnosti za kvalitetu života i zdravlje ljudi u gradovima, a brojni projekti dokaz su da je Beč to prepoznao.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST