3. ožujka 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Program ‘Pokreni nešto svoje’ i u 2021. godini nastavlja podupirati mikropoduzetništvo

Program 'Pokreni nešto svoje' i u 2021. godini nastavlja podupirati mikropoduzetništvo i stvarati društvenu vrijednost

Program ‘Pokreni nešto svoje’ i u 2021. godini nastavlja podupirati mikropoduzetništvo i stvarati društvenu vrijednost

 

Natječaj Philip Morrisa i ACT Grupe, koji se održao četvrtu godinu zaredom, je i u 2020. otkrio šest kreativnih i održivih poslovnih ideja za koje ćemo sigurno još čuti. Ovaj program potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikropoduzećima, a dobitnicima nudi mentorstvo u razvoju poslovanja, bespovratna sredstva u iznosu od 74.000 kuna po projektu i javno priznanje kroz promociju programa.

Philip Morris Zagreb i ACT Grupa stvorili su iznimno uspješan program koji je potaknuo poduzetnički optimizam, a neki od dosadašnjih korisnika su: alat za pomoć kod poteškoća s čitanjem Omo Reader, društvena igra Strašne žene, poznati Makerphone, Freewa i mnogi drugi diljem Hrvatske. Philip Morris je kroz četiri izdanja ovog programa, u impact poduzetništvo ukupno uložio više od 2.5 milijuna kuna, a prema izračunima, ostvaren je društveni povrat od 2 kune stvorene vrijednosti na svaku uloženu kunu, odnosno ukupno više od 5 milijuna kuna društvene vrijednosti.

“Nagrada Pokreni nešto svoje dodijeljena nam je u jeku globalne krize kada su mnogi drugi slični programi obustavljeni. To je, osim benefita za nas dobitnike potpore, donijelo i prilike za napredak lokalnim zajednicama te poduzećima koja surađuju s dobitnicima”, rekao je Josip Popčević, jedan od ovogodišnjih dobitnika, iz tvrtke Cornuta koja se bavi solitarnim pčelama.

Pokreni nešto svoje i u 2021.

“Unatoč izazovima s kojima smo se u ovoj godini svi susreli, Philip Morris je već potvrdio svoju potporu i za sljedeću godinu. Kroz četiri dosadašnja izdanja Pokreni nešto svoje dodijeljena su gotovo dva milijuna kuna za 26 uspješnih poduzetničkih projekata, a naši su dobitnici za vrijeme sudjelovanja u programu kreirali nova radna mjesta, razvili nove proizvode, ali i ulagali u novu opremu i infrastrukturu”, izjavila je Dijana Najjar iz Philip Morris Zagreba.

Ove je godine na natječaj pristiglo ukupno 247 prijava iz cijele Hrvatske, a finalisti natječaja i dobitnici potpore izdvojili su se prema inovaciji, društvenom utjecaju koji će projekt imati te prema potencijalu rasta i održivosti projektne ideje. Organizatori su oduševljeni inovativnošću prijavljenih projekata i zadivljujućim stvarima koje kandidati rade, a ove se godine posebno istaknuo veliki broj ekoloških inovacija.

“Lijepo je vidjeti da nešto što sam stvoriš može pomoći društvu u globalu. Na kraju krajeva, glavni cilj naših aktivnosti je ponuditi rješenja koje će doprinijeti kvaliteti okoliša u kojem živimo”, rekao je dobitnik nagrade Fran Poštenjak iz tvrtke Arbosmart koja nudi SaaS rješenje za upravljanje zelenom infrastrukturom.

“Radimo na transformaciji društva prema što većoj održivosti, bio raznolikosti, smanjenju zagađenja i klimatskih promjena. U tom smislu, javno priznanje je i potvrda da naše poslovanje ima širu društvenu konotaciju i dobrobit za sve uključene”, rekao je dobitnik Miroslav Latal iz tvrtke Microsect koja se bavi proizvodnjom alternativnog hranjiva iz brašnara.

“Da smo među šest odabranih projekata, saznali smo dok smo uslijed lockdowna i zatvaranja granica mozgali o tome kako doći do dvije sirovine nužne za nastavak proizvodnje, a koje Hrvatska nažalost ne proizvodi sama. U tom scenariju u kojem se činilo da je sve crno i neizvjesno, vijest o nagradi nas je pogurala da krenemo raditi plan B i cijelu proizvodnju, ako bude potrebno, prebacimo na vrstu proizvoda za čiji smo razvoj dobili nagradu. To da smo baš mi konačno među odabranima, značilo je da netko vjeruje u nas, da su baš naš rad, trud i ideju ocijenili kao nešto vrijedno investiranja, što će doprinijeti boljem svijetu”, izjavio je dobitnik Davor Ćiković iz tvrtke Hortiviera, koja proizvodi ekološka sredstva za pranje i čišćenje Pero.

Educirali mikropoduzetnike

Kada je Philip Morris Zagreb prije četiri godine stvarao program Pokreni nešto svoje, ideja je bila dati doprinos društvu i zajednici u kojoj posluju na dugoročno održiv način. Odabrali su pružiti podršku mikropoduzetništvu zaključivši kako su upravo mikropoduzetnici jedni od pokretača gospodarstva i imaju veliki potencijal, ali im nedostaje adekvatna financijska i mentorska podrška.

“Za održivost poduzetničkog pothvata poslovanje treba biti profitabilno, i zato je važna edukacija. U ovom natječaju ACT Grupa nudi mentorstvo iz različitih funkcija poslovanja, primjerice: vođenje financija, prodaja, marketing, upravljanje poslovanjem, upravljanje operacijama, ljudski resursi, uspostava procesa, upravljanje impactom poslovanja i ostala potrebna znanja”, rekla je Ana Brigović iz ACT Grupe.

“Projekt Pokreni nešto svoje mi je dao vjetar u leđa ka stabilnom poslovanju. Osim same novčane potpore, projekt mi je kroz odlično mentorstvo omogućio brže savladavanje osnovnih poslovnih vještina, prijeko potrebnih za opstanak na tržištu”, izjavio je Bruno Motik, jedan od dobitnika, koji se u Green Tools Techu bavi izradom alata za regenerativnu poljoprivredu.

U dobrom društvu

Podsjetimo, šest ovogodišnjih dobitnika nagrade Pokreni nešto svoje su:

3Dtech d.o.o. s projektom IZZY Walk – 3D printerom za izradu kozmetičkih dodataka na protetska kućišta za osobe amputiranih potkoljenica.

ArboSmart Technologies d.o.o. s projektom ArboSmart Cloud – SaaS rješenjem koje čini brigu o zelenim površina jednostavnijom nego ikad.

Cornuta s projektom Solitarne pčele – prijateljski oprašivači. Solitarne pčele su divlje pčele koje ne bodu, ne prave med, ne žive u zajednicama, a u oprašivanju pokazuju puno veću učinkovitost u odnosu ne medonosne pčele.

Green Tools Tech s projektom Smart tools for small farms koji se bavi proizvodnjom alata dizajniranih za mala poljoprivredna gospodarstva i vrtove, prema načelima regenerativne poljoprivrede.

Hortiviera d.o.o. s projektom Razvoj eko vodotopivih doza za čišćenje – Pero zero. Pero je hrvatski brand eko sredstava za čišćenje kao i deterdženata za pranje odjeće.

Microsect d.o.o. s projektom proizvodnje alternativnog hranjiva iz brašnara za ribe, kućne ljubimce, te perad i druge životinje koje se uzgajaju za prehranu ljudi.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST