15. lipnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Klapa Cambi u netipičnom izdanju

Klapa Cambi u netipičnom izdanju

Klapa Cambi u netipičnom izdanju

Novu neobičnu pjesmu klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca predstavlja spotom koji je snimljen gdje i kultna serija “Igra prijestolja”

Iza klape Cambi iz Kaštel Kambelovca velikih je i bogatih 35 godina glazbenog puta. Osvojili su pregršt nagrada, na ramenima nose čak 10 Porina, kao doma su u Omišu i Šibeniku. Na novom albumu “Daj da budem tvoj” nalazi se pjesma etno-zvuka “Tuge dolaze”, zanimljive glazbene i ritmične podloge, za koju su ovih dana snimili spot u srednjovjekovnom ambijentu na tvrđavi Klis, lokaciji gdje se snimala megapopularna TV serija “Igra prijestolja”.

POGLEDAJTE SPOT NA YOUTUBEU:

Pjesmu “Tuge dolaze”, koja odskače od svih drugih pjesama s albuma, potpisuju Ivan Ivanišević (glazba i tekst) i Igor Ivanović, Marko Vojvodić i Tonči Tranfić (aranžman). A koliko je cijelom timu važna ova suradnja, najbolje pokazuju njihove izjave.

 

Ivan Ivanišević kaže nam da je ovo već treći singl s kojim nastavlja uspješnu suradnju s momcima iz klape, nakon pjesama “Gradovi uz more”, koja je nastala s Matkom Šimcem, i “Zemjo vikovna”:

Pjesma mi je zaista intrigantna jer se stilski razlikuje od većine odličnih pjesama koje smo navikli slušati od klape Cambi iz njihova bogatog opusa. Oblikovana je u složenoj mjeri 7/8 koja nije karakteristična za pojam dalmatinske klape, ali njezin ritam muzikalno naglašava težinu osjećaja o kojima govori. Samim time je i izbor instrumenata različit, kao i uopće pristup aranžiranju vokala i pjesme. Glazba ne poznaje granice pa sam slijedom toga imao ideju upravo klapi, pjevačima iz Dalmacije, ponuditi pjesmu drukčijega glazbenog senzibiliteta. Mislim da su se izvrsno snašli u tom novom stilu i da su iznijeli pjesmu baš onako kako treba. Hvala im na tome, kao i svima u koji su sudjelovali u nastajanju pjesme.

 

Autor instrumentalnog aranžmana Igor Ivanović dodaje da je raditi na ovakvoj pjesmi bio veliki izazov, ali i zadovoljstvo:

Zajedničkim promišljanjem i zasigurno jednom potrebnom dozom hrabrosti uspjeli smo napraviti nešto potpuno drukčije, no u isto vrijeme potpuno prirodno i svojstveno ovoj velikoj klapi. Usudio bih se pjesmu svrstati u domenu rapsodije koju je klapa Cambi izvrsnom interpretacijom uspješno uvrstila u svoj prepoznatljivi izričaj. Ovakvi glazbeni izleti mogući su u većini slučajeva samo izvođačima koji suvereno vladaju svojim izričajem i nije im problem otisnuti se van njihove zone sigurnosti. Klapa Cambi zasigurno je jedan od takvih izvođača.

 

Voditelj klape i autor vokalnog aranžmana Tonči Tranfić također nam opisuje čari stvaranja nove glazbene uspješnice:

Na prvo slušanje pjesma je energična, mračna i neobična, pogotovo za glazbeno tijelo kao što je klapa Cambi koja je desetljećima svojim tradicionalnim a cappella izričajem opjevavala ljepote koje krase našu zemlju, a pogotovo dalmatinsko podneblje. Neki bi ovu pjesmu mogli doživjeti kao koketiranje s folk glazbom, ali to bi bilo potpuno pogrešno. Ova pjesma, zavijena molskim harmonijama i složenim ritmom, želi izraziti svu težinu emocija koje pogađaju protagonista pjesme. Zato je ona energična, iskrena i bez zadrške. Momci iz klape Cambi uspješno su prenijeli emociju koju sam vokalnim aranžmanom htio predočiti. Svladali su izazovno brz tempo i guste harmonije klapskog sloga pa je snimanje koje smo obavili “po starinski”, svi odjednom, prošlo iznimno ugodno. Za to je zaslužan i naš snimatelj zvuka Damir Marušić. Instrumentalni aranžman Igora Ivanovića svojom jr napetošću i energijom upotpunio fabulu ove pjesme na najbolji mogući način.

 

A kako se odvijala priča na setu govori nam Hrvoje Svalina, redatelj spota:

Pjesma nosi veliku snagu u svom ritmu, dinamici, ali i tugu i težinu koja nas poput gravitacijske sile uvlači u naš unutarnji svijet i tjera na ogled s vlastitim demonima. Osjećaji koje nosimo sa sobom uteg su naše prošlosti i uvelike određuju našu sadašnjost i budućnost, te ih moramo znati razlučiti kako bi ispravno djelovali. Kad je ljubav nit vodilja, možemo biti sigurni u svoj korak, ma kolika bila tama oko nas. Radnja spota smještena je u daleku prošlost, a lokalitet tvrđave Klis svjedok je surovosti jednog vremena i simbol ustrajnosti, hrabrosti i odanosti. Izražena tuga u pjesmi ima svoj narativ i u spotu koji je prožet strašću, borbom i tamom.

 

Članovi klape Cambi kažu da su ovom pjesmom iskočili iz svojega standardnog, uobičajenog kolosijeka, s publici i njima samima poznatih tračnica. Kad smo ih pitali zašto baš pjesma ovakvog naslova u slavljeničkoj godini, rekli su nam: “Iako tuge dolaze, ovo je pjesma koja nas je najviše probudila!” Hrvoje Lozančić dodao je i zaključio priču na najbolji mogući način, uz riječi podrške koje su nam svima u ovim vremenima i više nego potrebne:

 

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST