20. travnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Početkom rujna premijera projekta Personal Guru u Zadru

De facto u rujnu gostuje na BITEFu, BašTeAtru Kragujevcu te na Festivalu svjetske književnosti

U novu sezonu kazališna grupa de facto ulazi intenzivno i s brojnim izvedbama – predstava Višnjik u Višnjiku Bobe Jelčića 22. će rujna biti izvedena na najznačajnijem kazališnom festivalu u regiji – Bitefu; predstava Kabinet čud(ovišt)a Saše Božića 1. rujna gostuje na BAŠTeAtru – festivalu profesionalnih pozorišnih trupa i nezavisnih produkcija u Kragujevcu te potom 8. rujna na Festivalu svjetskog kazališta u Zagrebu!

Pored spomenutih izvedbi, rujan uključuje i premijernu izvedbu autorskog projekta Jerka Marčića, Personal Guru, i to na kazališnom festivalu NOSI SE u Zadru 3., 4. i 5. rujna. Predstava Kolo Petre Hrašćanec i Saše Božića bit će izvedena 9. rujna u Zadru te potom 13. i 14. rujna u Zagrebu. Saša Božić će u rujnu ujedno sudjelovati na Small Art Symposiumu u Ljubljani u organizaciji slovenskog Emanata, Instituta za razvoj i afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti.

Višnjik u Višnjiku, kazališna predstava koja nastaje i izvodi se u virtualnom prostoru, autorski je projekt kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića. Predstavu kroz aplikaciju ZOOM izvode: Jerko Marčić, Marko Makovičić, Jadranka Đokić, Ugo Korani, Petra Svrtan i Lana Meniga. Izvedba se temelji na dramskom tekstu Višnjik Antona Pavloviča Čehova; projekt je nastao kao nužni odgovor na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom i nemogućnosti da se kazalište odvija normalnim tijekom. Budući da se komunikacija u potpunosti odvija internetom, postoji potreba da se istraže nove mogućnosti igranja i stvaranja predstava, koje se ne odnose samo na reprodukciju već snimljenih predstava iz teatarskih arhiva. Predstava će biti izvedena 22. rujna na festivalu Bitef u Beogradu, dok će 19. rujna biti održana izvedba kao svojevrsno zagrijavanje za festival.
Kabinet čud(ovišt)a recentni je autorski projekt Saše Božića, inspiriran romanom U vrtu čudovišta francuske spisateljice Leile Slimani te dramskim tekstom Dimitrija Kokanova Pornscape, a koji izvode Jelena Miholjević, Viktoria Bubalo i Andrej Kopčok/Boris Barukčić. Riječ je o koreografskoj partituri za plesačicu, glumca i glumicu, ali u tu partituru uključuje i publiku. Svoje ishodište projekt pronalazi u suvremenim teorijama izvedbe, primjenjujući Foucaultovu filozofiju kolanja moći kako na temu predstave: a to je nemogućnost reprezentacije pornografskog, tako i na odnos između izvođača i publike, između narativa i prikazanog, između tijela i glasa, između iskusnog i naučenog, improviziranog i očekivanog. Predstava će biti izvedena 1. rujna na BAŠTeAtru – festivalu profesionalnih pozorišnih trupa i nezavisnih produkcija u Kragujevcu.
Personal Guru novi je autorski projekt glumca Jerka Marčića, a nastaje u suradnji sa Sašom Božićem. Riječ je o multimedijalnom performansu na granici između interaktivnog happeninga, žive instalacije i kazališta, a izvodi se za jednog gledatelja. Preuzimajući za svoj okvir obrazac terapijske seanse, projekt propituje iscjeljujuću moć žive izvedbe, njezinu političku i transformativnu snagu. Na granici između propitkivanja intimiteta, interaktivnog teatra, te psihoterapije, Personal guru parazitira na različitim modelima terapijske izvedbe kao iskustvene, akcijske metode postizanja, održavanja i pobuđivanja psihičkog zdravlja pojedinca. Projekt Personal Guru bit će premijerno izveden 3., 4. i 5. rujna na kazališnom festivalu NOSI SE u Zadru, s time da će svakoga dana biti održano 20 izvedbi, od 11 do 22.30 sata.

KOLO je koreografski rad Petre Hrašćanec i Saše Božića, inspiriran hrvatskim tradicionalnim plesovima i običajima, koje počiva na pitanju jesu li i kako drevni narodni običaji uopće preživjeli kao popularni fenomeni suvremenosti. KOLO izvode Livio Badurina, Nikša Butijer, Ema Crnić, Jelena Miholjević, Una Štalcar Furač, Šimun Stankov, i umjetnice Ansambla LADO: Klara Kašnar i Ana Drobina. Predstava će biti izvedena 9. rujna u Zadru te potom 13. i 14. rujna u Zagrebačkome plesnom centru.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST