15. srpnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Daliboru Mataniću nagrada za režiju ‘Zore’ u kategoriji ‘Divlji film’

Leskovački međunarodni festival filmske režije


Daliboru Mataniću nagrada za režiju ‘Zore’ u kategoriji ‘Divlji film’

Film ‘Zora’ redatelja Dalibora Matanića nagrađen je na 14. Internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE, koji je održan od 16. do 21. rujna u Leskovcu. Nagrada za režiju u novoj kategoriji Divlji film pripala je Mataniću za drugi dio njegove filmske ‘Trilogije sunca’ – trilogije protiv fašizma (filmovi ‘Zvizdan’ i ‘Zora’ te ‘Suton’).
„Žiri se složio da je film ‘Zora’ Dalibora Matanića ostvarenje koje na najbolji način – svojom originalnošću, autentičnošću filmskog jezika i vizualnom estetikom – predstavlja upravo ono što smo mi tražili u ovoj selekciji,“ stoji u obrazloženju stručnoga žirija, koji dodatno navodi da Matanić vješto balansira između porodične drame, ozbiljnog psihološkog horora i vrhunskog autorskog filma u estetskom smislu, a kako bi stvorio željeni osjećaj nelagode i težine koji je prepoznatljiv na ovim prostorima. Nadalje, smatra žiri, ujedno suptilno ukazuje i upozorava na problem narastajućeg nacionalizma i ultradesnice koji se širi poput virusa. Hvaleći hrabrost redatelja i njegovu potragu za filmskim jezikom pomoću kojeg će ispričati priču o miješanoj obitelji u teškim i neizvjesnim vremenima, žiri napominje kako se Matanić u ovom filmu ističe u briljantnom radu s glumcima, koristeći muziku i pokret kao sastavni dio naracije, iznova iznenađujući svojim lucidnim i duhovitim rešenjima, te zaključuje kako ‘Zora’ može biti i svojevrstan putokaz za buduće selekcije ‘Divljeg filma’.
U ‘Zori’, kao i u prvom filmu iz trilogije, ‘Zvizdanu’, Matanić se bavi suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Glavnog protagonista filma, Matiju, igra Krešimir Mikić, a njegovu suprugu Iku Tihana Lazović.
Podsjetimo, svjetska premijera ‘Zore’ održana je prošle jeseni na Black Nights Film Festivalu u Tallinnu, a prošlog mjeseca film je prikazan na festivalu Karlovy Vary te je tako jedan od rijetkih filmova koji se pojavio na dva od svega 15 festivala A-kategorije na svijetu. Na 68. Pulskom filmskom festivalu, ‘Zora’ je osvojila čak četiri Zlatne arene.
Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica ‘Zore’ je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.
Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST