27. rujna 2023.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Plavi cvijet, nagrađivani film redatelja Zrinka Ogreste 14. listopada stiže u kina diljem Hrvatske

Zrinko Ogresta: Plavi cvijet afirmira temeljne ljudske vrijednosti koje se danas nerijetko guraju pod tepih

Plavi cvijet, novi nagrađivani film redatelja Zrinka Ogreste 14. listopada stiže u kina diljem Hrvatske. Nakon sudjelovanja na nizu međunarodnih filmskih festivala te brojnih priznanja na 68. Pulskom filmskom festivalu, uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji hrvatski film, Plavi cvijet započinje s redovitom kino distribucijom.
Premijerne projekcije održat će se u nekoliko hrvatskih gradova: prva će film moći pogledati šibenska publika – Plavi cvijet će u Šibeniku premijerno biti prikazan večeras, 6. listopada u novootvorenoj Kući umjetnosti Arsen; zagrebačka premijera održat će se 12. listopada te zatim i u Rijeci, 13. listopada, da bi film krenuo s distribucijom po kinima od 14. listopada.

Plavi cvijet film je o ženi, majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće. U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život, onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Plavi cvijet je film koji nas upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije.

Snimljen je prema scenariju međunarodno uspješnog hrvatskog dramatičara Ivora Martinića te u koscenarističkoj suradnji s redateljem Ogrestom. Ivorov scenarij bio je jednostavno lijep. Iz njega je zračila iskrena autorova potreba da pričom o tri generacije žena u jednoj obitelji progovori o nekima od temeljnih ljudskih vrijednosti koje se danas nerijetko i hotimice guraju pod tepih. Ivor je poput najiskusnijih pisaca i dramatičara pišući tekst uspio posve zatomiti stvaralački ego, posve se predajući karakterizaciji svojih junakinja i jasnom oblikovanju cjeline, pojašnjava Zrinko Ogresta motive za ekranizaciju ovog scenarija.

U glavnoj ulozi nastupa Vanja Ćirić, za koju je na Pulskom filmskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Vanja je prije svega vrsna glumica, izrazitog dara i inteligencije. Samozatajna, nenametljiva, ne rasprodaje svoj dar i umijeća. Zapazio sam je još kao rijetko darovitu studenticu glume i bio siguran da će se jednom dogoditi naša suradnja, kaže Ogresta. U ostalim ulogama nastupaju Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić i Doris Šarić Kukuljica.

Volim istaknuti kako je ovo film koji poziva na osobne rekapitulacije i radovalo bi me ako u ponekog izazove i katarzični učinak, zaključuje redatelj Zrinko Ogresta.

Podsjetimo, nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim filmom festivala, Plavi cvijet je prikazan na nizu europskih festivala kao i festivala u zemljama u okruženju. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, Vanja Ćirić Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Film je osvojio i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala.
Plavi cvijet je snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma. Sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radio televizija. Producent je Ivan Maloča, koproducent Lazar Ristovski, a izvršna producentica Maja Vukić. Direktor fotografije je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, scenografkinja Maja Merlić, kostimografkinja Katarina Zaninović, a majstorica maske Slavica Šnur. Glazbu za film skladali su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica. Distributer filma je Duplicato media.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST