20. travnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Sa(n)jam knjige u Istri od 19. studenog

Ivan Čolović i pulski umjetnici otvaraju 27.

Uz glazbeno iznenađenje veliki intelektualac, osnivač i urednik legendarne Biblioteke XX vek, Ivan Čolović otvorit će vrata 27. Sa(n)jam knjige u Istri u petak, 19. studenog u podne u kompleksu bivše tvornice Arena trikotaže.

U utorak, 16. studenog na konferenciji za novinare organizatori Sajma uz predstavnike pokrovitelja najavili su posljednje novosti pred otvorenje 27. Sa(n)jam knjige u Istri koje će se u Puli održati od 19. do 28. studenog 2021.

Prema režiji umjetnika Matije Ferlina i scenariju dramaturga Gorana Ferčeca otvaranje 27. Sa(n)jam knjige u Istri vodit će glumica Dijana Vidušin, dok pulski glazbenici Mauro i Irena Giorgi te istarski etnomuzikolog Dario Marušić pripremaju posebno glazbeno iznenađenje.
U radničkoj Hali 2 – Arena trikotaže započet će tako rasprava o ljubavi, tematskom fokusu 27. Sajma i fešta od knjige uz više od 250 nakladnika i 30.000 naslova.
Svečani uvod u desetodnevni festival knjiga i autora pripast će velikom intelektualcu i piscu Ivanu Čoloviću, osnivaču i uredniku statusne Biblioteke XX vek koja će na pulskom Sajmu proslaviti svojih 50 godina postojanja promocijom zbornika Pola veka XX veka. Ovogodišnje izdanje Sajma posvećeno je nedavno preminulom pjesniku, bardu istarske kulture, Dragi Orliću pa će i među prvim ovogodišnjim programima biti upravo predstavljanje njegove posthumne zbirke pjesama Arabeska.
„Bit će to svakako neuobičajena promocija, upravo na tragu Orlićeva stila. Postavit ćemo jednokratnu, Pop-up izložbu Samo je vrime kič iz njegovog zadnjeg likovnog opusa, a kako je uz poeziju jedna od njegovih najvećih strasti bila film i režija, a bio je i aktivan u kultnom pulskom Kino klubu Jelen promociju na Sajmu omeđit će projekcije dvaju kratkih filmova s kraja 60-ih i 70-ih godina: Komunistički manifest te Julija i Julija. Ovim povodom izlazi i glazbeni album Francija Blaškovića s Draginim tekstovima pod nazivom Vamos a bailar e ballo della prostate, istaknula je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri na druženju s novinarima u Puli uoči početka Sajma.
I pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica pozdravlja Sajamsku posvetu Dragi Orliću: “Posebno mi je drago što je Sajam izabrao svevremensku temu ljubavi za svoje 27. izdanje, pogotovo jer je ono posvećeno jednom svevremenskom čovjeku, Dragi Orliću. Ne sumnjajući u odabir gostiju i kvalitetu programa ove godine stavljam u prvi plan simboliku druženja uz knjigu. Presedan je da u ovo čudnovato vrijeme postoji knjiga koja nas može okupiti“.

Da će knjiga biti ta koja okuplja izvijestila je i glavna producentica Sajma, Emina Popović Sterpin naglasivši da za ulaz u sajamsku knjižaru neće trebati potvrde o cijepljenju, ali će biti nužno poštivati distancu i nositi masku. Ukazala je i na novu pozornicu Sajma u Hali 2 Arena trikotaže (bivši muzej Maslinovog ulja), gdje će se održavati programi, dovoljno velikoj da prema epidemiološkim pravilima primi sto ljudi uz EU Covid potvrde, dok će se popularni sajamski program Doručak s autorom odvijati u prostorima Shipyard Puba. “Trudimo se da festivalska atmosfera bude onakva na kakvu smo navikli, stoga činimo sve da se naša publika osjeća sigurno, ali i opušteno. Prepreke do knjiga neće biti, a zbog velike zainteresiranosti za naše programe apeliram i da svatko rezervira svoje mjesto na info@sanjamknjige.hr istaknula je Popović Sterpin.
Predstavnice Grada Pule, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, Anja Ademi i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Lena Radunić čestitale su organizatoricama Sajma na predanom i uspješnom radu, a Lena Radunić dodaje: “Tim pod vodstvom Magdalene Vodopije piše povijest organizacijom čak dva Sajma u razmaku od 6 mjeseci pa je ova godina svakako najizazovnija od osnutka pulskog festivala knjige. Pula ne može živjeti kulturu bez Sajma knjige zato Grad Pula i ove godine podržava ovaj središnji književni događaj koji se svake godine očekuje s posebnim nestrpljenjem. Želimo da Pula živi knjigu dvanaest mjeseci u godini, da se djecu i mlade obrazuje te da od najranije dobi razvijaju ljubavi prema čitanju“, istaknula je Lena Radunić.
Suradnja Zagrebačke banke i Sanjam knjige traje više od deset godina, a na presici prisutan Marko Klausberger, direktor Regionalnog Centra Sjeverni Jadran Zagrebačke banke izjavio je: “Ponosni smo zbog našeg partnerstva jer je riječ o sjajnom primjeru manifestacije koja je poznata i priznata ne samo u Istri i Hrvatskoj, već se pozicionirala na regionalnoj i europskoj karti kao događaj koji se mora posjetiti. Sajmu knjige želimo puno sreće i uspjeha u ovogodišnjem izdanju koje je prepuno novitetima i zanimljivostima, a koje će zasigurno izazvati veliki interes javnosti, kakav i zaslužuje.“
“Sajamska knjižara vrvjet će recentnim izdanjima ne samo velikih i poznatih izdavača već upravo onih manjih, zanimljivih i kvalitetnih nakladnika i pojedinaca, među kojima se ističu i knjige na talijanskom jeziku. Knjige će biti na popustu sve do 70 posto, a postavka je ovoga puta uređena prema područjima od književnosti, publicistike i umjetnosti do dječje knjige i, naravno, knjiga vezanih uz temu Sajma – Ljubav“, izjavio je voditelj sajamske prodaje, Denis Brandeis Fiala.

Uz program uživo u kompleksu bivše tvornice Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala. Cjelokupni program 27. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici sanjamknjige.hr

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST