15. lipnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Opera basna ANIMAL FARM Igora Kuljerića u izvedbi 230 studenata 27. studenoga premijerno u Lisinskom


Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, a izvedbom ravna Mladen Tarbuk

Povodom 100. obljetnice osnivanja Muzičke akademije, opera basna hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića ANIMAL FARM pod ravnanjem Mladena Tarbuka i u režiji Krešimira Dolenčića te u izvedbi – čak 180 studenata Muzičke akademije i produkciji još 50 studenata Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta – premijerno će biti izvedena u subotu, 27. studenoga u 19.30 sati u KD Vatroslav Lisinski. Reprizna izvedba uslijedit će u nedjelju, 28. studenoga.
Nastavak je to višegodišnje tradicije povezivanja studenata sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kroz operne suradnje, kroz koje već tijekom edukacije imaju mogućnost okušati se u realizaciji zahtjevnih produkcija, dobivajući uvid u profesionalni svijet glazbe. Operu će izvesti solisti, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije pod ravnanjem hrvatskoga dirigenta i profesora Akademije Mladena Tarbuka; reprizom će ravnati Tarbukov student Mateo Narančić. Režiju uz Dolenčića potpisuje Kristina Grubiša, studentica 1. godine diplomskog studija kazališne režije i radiofonije.
Skladatelj, dirigent i akademik Igor Kuljerić prvi je u svijetu skladao operu prema romanu Životinjska farma, distopijskom remek djelu britanskog pisca Georgea Orwella; svjetska praizvedba održana je na Muzičkom biennalu Zagreb 2003. godine.
Od praizvedbe ovog djela 2003. do danas svjedoci smo sustavnog zatiranja hrvatskih glazbeno-scenskih djela u Hrvatskoj. Stoga upravo mi, profesori, pokušavamo senzibilizirati studente glazbe, osobito mlade izvođače, na vrijedna hrvatska djela, te razviti kod njih profesionalne kriterije za njihovu valorizaciju, kaže Mladen Tarbuk.
Kuljerić je jedna od najistaknutijih hrvatskih glazbenih ličnosti druge polovice 20. stoljeća, a njegov skladateljski opus obuhvaća preko stotinu orkestralnih, komornih, koncertnih, solističkih, zborskih i vokalno-instrumentalnih skladbi, četiri opere, tri baleta, filmsku i primijenjenu glazbu, tridesetak obradbi narodnih i popularnih napjeva za različite vokalne i instrumentalne sastave. U maestralnoj glazbenoj adaptaciji Orwellove Životinjske farme Kuljerić je stvorio istinski spektakl i uključio niz žanrova – mjuzikl, jazz, pop, operu, crnačke i duhovne pjesme te vokalnom obilju od stotinjak pjevača na sceni pridodao pratnju velikoga simfonijskog orkestra od gotovo isto toliko svirača!
Izvodimo pročišćenu partituru s korekcijom brojnih grešaka nastalih u raspisu i prijepisu glazbenog materijala. Trudio sam se predočiti izvođačima polistilističku zamisao ovog djela te staviti pred njih izazov da budu uvjerljivi tumači kako klasičnih ili avangardnih, tako i rock- ili pop momenata kojih je obilje u ovoj partituri. Izvedba će biti mladalačka, poletna, ali precizna i stilski dotjerana, kako se od mladih i očekuje, zaključuje Tarbuk.

Krešimir Dolenčić i Mladen Tarbuk već su iznimno uspješno obilježili i 90. godišnjicu Muzičke akademije izvedbom opere Carmen Georgea Bizeta u KD Vatroslav Lisinski 2011. godine. U osmišljavanju i izradi kostima studente vodi Barbara Bourek, scenografiju predvodi Mirjana Vodopija, a svjetlo Deni Šesnić.
Izvedbe će se održati u subotu i nedjelju, 27. i 28. studenoga u 19.30 sati. Ulaznice su dostupne na web-stranici www.lisinski.hr

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST