15. lipnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Slaven Bilić na otvorenju Centra igre u Međimurju

Centar igre s knjižnicom igračaka otvoren je za djecu i njihove obitelji u Držimurcu-Strelcu, općina Mala Subotica, u sklopu pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera. Treći je to Centar igre u ovoj županiji, uz Orehovicu i Kuršanec, koji pruža prilike za neformalno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru, što je posebno važno za djecu od tri do šest godina.

Otvoren Centar igre u Držimurcu-Strelcu

Centar igre s knjižnicom igračaka otvoren je za djecu i njihove obitelji u Držimurcu-Strelcu, općina Mala Subotica, u sklopu pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera. Treći je to Centar igre u ovoj županiji, uz Orehovicu i Kuršanec, koji pruža prilike za neformalno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru, što je posebno važno za djecu od tri do šest godina.

Centar igre u Držimurcu-Strelcu otvoren je u suradnji UNICEF-a, općine Mala Subotica i UNICEF-ovog provedbenog partnera Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’. Aktivnosti, igre i radionice, osmišljene da promiču i potaknu inkluziju i pripremu za formalno obrazovanje, u Centrima igre provode stručnjaci predškolskog i ranog obrazovanja te romski asistenti okupljeni u Lokalnom akcijskom timu. U sklopu Centra igre djeluje i Knjižnica igračaka gdje djeca mogu besplatno posuditi razne igračke i slikovnice te ih ponijeti kući.

Kroz sva tri Centra igre obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su ukupno tri obrazovna stručnjaka, a dio tima su i tri romska asistenta.

„Centri igre izuzetno su važni za djecu, posebno onu od 3 do 6 godina koja nisu uključena u predškolski odgoj jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma druže s vršnjacima te razvijaju potrebne vještine i znanja za uspješnije uključivanje u formalno obrazovanje. Roditelji pak, u neformalnom okruženju Centra, lakše pričaju o svakodnevnim situacijama i izazovima s kojima se susreću te traže savjete koordinatora i stručnjaka čime se stvara prava zajednica podrške“, objasnila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

„Svi Centri igre djeluju prema filozofiji ‘Zajedno roditelji i djeca’ koja promovira stvaranje mogućnosti da se odrasli i djeca zajedno zabavljaju i uče u neformalnom okruženju, uz poštivanje različitosti i prava na jednakost te poticanje razvoja i učenja djece kojima nisu dostupne druge, formalne usluge za djecu kao i integriranje tih usluga. Svi Centri igre otvaraju vrata i djeluju u suradnji s lokalnim zajednicama. Specifičnost i kvaliteta Centra igre leži u činjenici da su u donošenje odluka i unaprjeđenje kvalitete rada Centra uključeni različiti predstavnici zajednice, okupljeni u Lokalni akcijski tim, čime se osigurava da se rad Centra doista temelji na potrebama zajednice“, objasnila je Sanja Brajković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’.

„Centar igre će biti od velikog značaja za našu općinu jer pruža mogućnost svima da kroz zajedničku igru uz prisustvo stručnih osoba prate razvoj svojeg djeteta, pogotovo onih koji nisu uključeni u predškolski odgoj. Uključenost roditelja je po meni ipak najvažnija stvar. Upravo je njihovo sudjelovanje bitan čimbenik i utječe na razvoj djeteta u toj najranijoj dobi. Ovaj Centar igre upravo to nudi, zajedničko sudjelovanje u svim aktivnostima. Uloga općine je bila pronalaženje prostora i njegovo uređenje, a nakon završetka programa UNICEF-a, pobrinut ćemo se i za nastavak održavanja programa. Zahvaljujem ponajprije UNICEF-u na suradnji, POU Korak po korak i ponajviše LAT timu i lokalnoj zajednici što su prepoznali važnost ovog projekta“, izjavio je Valentino Škvorc, načelnik općine Mala Subotica.

„Najbolje što čovjek može činiti su dobra djela, a otvaranje Centara knjige i knjižnice igrača vjerujem da će obradovati mnoge, posebice najmlađe. Zahvaljujem UNICEF-u što je prepoznao Međimurje kao jednu od socijalno najosjetljivijih županija i hvala im što svojim projektima omogućuju sretnije i kvalitetnije odrastanje djeci. Nadamo se da ovo nije posljednji centar koji ćemo otvoriti, a najbolja potvrda i rezultat dobrog projekta bit će nam ako će djeca koja koriste Centar biti zadovoljna“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

„Dječja dobrobit je u središtu svih naših aktivnosti, u suradnji i pružanju integriranih usluga sustava socijalne skrbi, zdravstva i odgoja i obrazovanja, lokalne zajednice i nevladinih organizacija. Otvorenje još jednog Centra za igru omogućit će najmlađoj djeci koja nisu uključena u programe predškolskog odgoja sudjelovanje u strukturiranim aktivnostima igre i učenja uz asistenciju Romskih asistenata, čime se potiče njihov rani psihosocijalni razvoj, razvijaju socijalne vještine i potiče integracija s vršnjacima. Suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti veliki je izazov, ali u isto vrijeme i odlična prilika za razvoj, unapređenje i integraciju usluga za djecu kako bismo im osigurali jednake mogućnosti i sigurno i sretno djetinjstvo. Program Jamstvo za svako dijete prilika je za poduzimanje daljnjih aktivnosti kako bi se zajamčilo da svako dijete u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti može imati pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, besplatnom obrazovanju, besplatnom ranom odgoju i obrazovanju, pristojnom stanovanju i odgovarajućoj prehrani, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske žive. Ovakvi primjeri dobre prakse u pilot programu pomoći će u oblikovanju budućnosti Jamstva za djecu i njegove provedbe u Hrvatskoj i diljem Europske unije“, izjavila je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

„Drago mi je što sam danas u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja mogla nazočiti otvaranju Centru igre u Držimurcu-Strelcu koji je osmišljen i opremljen u sklopu pilot-programa Faza III: Testiranje „Jamstva za svako dijete“ financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera. Ovim putem još jednom je iskazana dobra suradnja između Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“ koje je UNICEF-ov provedbeni partner te provodi aktivnosti osnaživanja stručnjaka u sustavu odgoja i obrazovanja. Prolaskom kroz prostorije ovog Centra imali smo priliku vidjeti da će biti mjesto za organizirani neformalni predškolski odgoj i obrazovanje djece, mjesto učenja kroz igru. Centri ove namjene posebno su važni za djecu u dobi od tri do šest godina jer, okruženi svojim vršnjacima i u neposrednoj blizini doma, imaju priliku razviti vještine i znanja potrebne za uspješnije uključivanje u proces formalnog obrazovanja. Pri Centrima se nalaze i Knjižnice igračaka u kojoj će djeca i obitelji moći besplatno posuditi igračke“, izjavila je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Uspostavljanje Centara igre i edukacija stručnjaka koji rade s djecom predškolske dobi s ciljem ojačavanja inkluzivnog predškolskog odgoja i obrazovanja samo je jedan dio aktivnosti koje UNICEF provodi u Međimurskoj županiji u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete. Pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu u slučajevima kašnjenja ili teškoća u razvoju, kao i povećanje dostupnosti integriranih socijalnih usluga i programa za roditelje i obitelji druge su dvije komponente ovog pilot-programa čiji je cilj ostvarivanje jednakih prilika za svako dijete i prekidanje kruga dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST