4. prosinca 2023.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

NOVA IZLOŽBA U GALERIJI DOGAĐANJA

Izložba Otisci gradova Martine Gracin otvara se u petak, 9. prosinca u 19:00 sati u Galeriji Događanja, a moći će se pogledati do 14. siječnja 2023.

Otisci gradova Martine Gracin

Svatko od nas posjeduje vlastiti registar sjećanja na trenutke s putovanja koji su nepovratno promijenili naša iskustva svijeta, način na koji doživljavam gradove i ljude, ujedno upotpunjavajući našu psiho-emotivnu strukturu ličnosti. Nova vizualna i kulturološka iskustva sa svojih putovanja Martina Gracin odlučila je ‘fiksirati’ u grafičkom mediju linoreza, umjesto, primjerice, već pomalo potrošenog koncepta okidanja serija fotografija ili hiperrealističkih slika.
Izložba Otisci gradova Martine Gracin otvara se u petak, 9. prosinca u 19:00 sati u Galeriji Događanja, a moći će se pogledati do 14. siječnja 2023.
Linorez kao tehnika visokog tiska, gdje linoleumska matrica omogućava meko i lako oblikovanje linija pomoću dlijeta, u velikoj je mjeri po vizualnom dojmu komplementarna tehnici crteža. U kontrastu s punim, nerezbarenim i dlijetom netretiranim plohama matrice, dobivamo ujednačene, pune plohe, koje posebice u crno-bijelom kontrastu podsjećaju i na tehniku crtanja u tušu.
Upravo su te odlike linoreza Martini Gracin dale mogućnost da prizore s putovanja po različitim zemljama i gradovima (Hrvatska, Francuska, Italija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija) prezentira u kontrastima dubokih crnih sjena i bijelih čistih površina i linija, koje pojačavaju kontrastni emotivni naboj motiva.
Na dvanaest grafičkih listova umjetnica neke prizore eksterijera tretira vrlo slobodno, gotovo skicozno, poput brzog crteža u tušu ili flomaster, dok je kod prikaza interijera više posvećena minucioznim detaljima prizora. U interijeru se češće javljaju i ljudi čija prisutnost budi laganu melankoliju i sjetu – bilo da se radi o popodnevu u baru nekog mediteranskog grada ili motivu zagrebačke nekadašnje Sveučilišne knjižnice. Taj efekt sveprožimajuće fine melankolije – koja je inherentna mediteranskom podneblju – pojačan je crno-bijelom estetikom monokromatske slike, gdje se akcent boje javlja kao rijetka iznimka.

Izložba Otisici gradova: 9.12.2022. – 14.01. 2023., Galerija Događanja

O autorici:
Martina Gracin je rođena u Zagrebu 1978. godine. Nakon završene XV. gimnazije upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2002. godine je diplomirala grafiku na Nastavničkom odsjeku u klasi profesora Ivice Šiška. Članica je HDLU-a. Izlagala je na trijenalima grafike u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Srbija, Sjeverna Irska, Argentina), te na pedesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj (Prsten HDLU-a, Galerija Vladimir Bužančić, Galerija Zvonimir, Galerija grada Krapine, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Studio Mimara i drugdje). 2018. godine izlaže u galeriji dr. Vinko Perčić u Subotici (Prostori memorije, s Robertom Samardžićem i Izabelom Hren), 2009. u galeriji Anima u Zaprešiću, te 2005. u Galeriji CEKAO (Izbor iz grafičkih mapa, s Mirelom Ivanković i Julianom Kučan). Od 2003. godine intenzivno se bavi i likovnom pedagogijom, radeći u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, te vodeći radionice grafičkih i drugih likovnih tehnika za djecu i odrasle (Zagreb, Crikvenica, Karlovac, Šibenik i drugdje). Radi u OŠ Ivan Benković u Dugom Selu. Živi u Zagrebu.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST