15. srpnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Lisa Feldman Barrett: Sedam i pol pouka o mozgu

Sedam i pol pouka o mozgu knjiga je koje se nameće kao idealan podsjetnik na širok spektar aktivnosti koje mozak samostalno obrađuje regulirajući sve centre čovjekova organizma, a posebno onaj za emotivne i ponašajne reakcije.

Ususret Tjednu mozga koji će se u Hrvatskoj obilježiti od 13. do 17. ožujka, Sedam i pol pouka o mozgu knjiga je koje se nameće kao idealan podsjetnik na širok spektar aktivnosti koje mozak samostalno obrađuje regulirajući sve centre čovjekova organizma, a posebno onaj za emotivne i ponašajne reakcije.

U izdanju nakladničke kuće Petrine knjige izašla je zbirka znanstvenih eseja s polja psihologije Sedam i pol pouka o mozgu američke psihologinje i spisateljice Lise Feldman Barrett. Ovo dojmljivo štivo napisano univerzalnim jezikom pruža pogled u znanstvena istraživanja fenomena mozga donoseći zanimljive i poučne činjenice o njegovom unutarnjem radu, a usput odbacujući laička tumačenja psihološkog aspekta živčanog sustava. Prijevod knjige potpisuje Aleksandra Barlović.

Sedam i pol pouka o mozgu znanstvena je zbirka glasovite neuroznanstvenice Lise Feldman Barrett koja je kroz sedam kratkih eseja i jedne priče demistificirala tu veliku ‘nepoznatu’ sivu masu između naših ušiju. Kratki, ali intrigantni eseji otkrivaju odakle dolazi mozak, kako je strukturiran te kako radi u tandemu s drugim mozgovima, ali i pobijaju popularne mitove poput onih o „gušterskom mozgu“ ili borbi između misli i emocija prilikom određivanja ponašanja. Ovo poučno djelo objavljeno je 2020. godine, a mnogi su ga prestižni znanstveni časopisi proglasili knjigom godine.

Ponajviše zainteresirana za građevne jedinice emocionalnog života te nastanak i percipiranje samih emocija ovisno o psihološkim i društvenim faktorima, autorica pruža uvid u nerijetko zanemarene mehanizme mozga potičući kreiranje perspektive udaljene od biološke interpretacije te orijentirane na misaone i ponašajne funkcije tog autonomnog organa. Tako zbirka ne ilustrira vanjštinu niti se bavi fiziologijom središnjeg organa živčanog sustava, već pojašnjava principe i tijek svakodnevnih mozgovnih radnji koje vidimo kao ponašanje ili osjetimo kao emociju. Zadržavajući znanstvenu etičnost, a pritom posežući za stilskom dojmljivošću, autorica uspješno zadržava pažnju čitatelja otkrivajući mu kako razmišlja i percipira situacije oko sebe, ali i što je utjecalo na razvijanje određenog model mozgovnih reakcija.

U obilježavanju Tjedna mozga (13. do 17. ožujka) pridružuje se i nakladnička kuća Petrine knjige novom knjigom Sedam i pol pouka o mozgu, štivom je koje se nameće kao idealan podsjetnik na širok spektar aktivnosti koje mozak samostalno obrađuje regulirajući sve centre čovjekova organizma, a posebno onaj za emotivne i ponašajne reakcije. Također, prisutnost metodološkog oslonca ovo dojmljivo djelo izdvaja iz kategorije priručne literature za samopomoć te mu dodjeljuje obrazovno-razonodni karakter stvoren kombinacijom znanstvene relevantnosti i fun fact anegdota. Zadirući u čisto psihološku perspektivu živčanog sustava obogaćenu razvojnom teorijom mozga i principa njegova rada, knjiga pruža sažet, ali otrježnjujuć pogled na snagu organa koji pokreće dva dijametralno suprotna svijeta unutar istog bića – normaliziran fizički i nepredvidivi psihološki.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST