3. ožujka 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Ecoscope: besplatne projekcije dokumentaraca i razgovor na temu zaštite okoliša

“Van prostora i vremena” Nikolausa Geyrhaltera i “Tamni pokrov svijeta” Amira Muratovića gledatelje vode u fascinantan, ali i upozoravajuć obilazak našeg planeta

Drugo izdanje Ecoscopea, programa u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije, koji ujedinjuje filmske projekcije i razgovor na temu ekologije i zaštite okoliša, održat će se od 1. do 7. travnja, na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. U sklopu Ecoscopea zainteresirani će moći besplatno pogledati dva recentna dokumentarna filma i poslušati razgovor stručnjaka o globalnom problemu zbrinjavanja otpada i onečišćenju zraka crnim ugljikom.

Van prostora i vremena (Matter Out of Place) čuvenog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera (Our Daily Bread, 7915 km, Homo Sapiens) ovjenčan je nagradom Pardo verde WWF na Međunarodnom filmskom festivalu Locarnu. Autor slijedi tragove otpada diljem planete – od planinskih vrhova Švicarske sve do Nepala, Maldiva i pustinja Nevade, kako bi ovjekovječio nastojanja ljudi da zagospodare nepreglednim količinama otpada. Jesu li prikupljanje, rezanje, paljenje i zakapanje otpada sizifovski napori koji taj gorući problem rješavaju tek prividno?

U dokumentarcu Tamni pokrov svijeta (Earth Beneath a Dark Lid) redatelj Amir Muratović prati pilota, fotografa, alpinista i ekologa Matevža Lenarčića na putu oko svijeta ultralakom letjelicom. Matevževa putovanja dobivaju dublje značenje nakon što upozna znanstvenika Grišu Močnika koji istražuje utjecaj crnog ugljika, drugog najvećeg uzročnika klimatskih promjena koje utječu na globalno zagrijavanje. Kao dio projekta Green Light World Flight, Matevž i njegov tim putuju od Sarajeva i Milana preko Afrike, Patagonije, Antarktika sve do Indije i Butana stvarajući izvanrednu zbirku podataka kako bi nam pomogli razumjeti gdje se čestice crnog ugljika zadržavaju.

U razgovornom dijelu programa pod nazivom Ecoscope Talks sudjeluju Jaka Kranjc, voditelj udruge Ekolozi bez granica (Slovenija) i Maja Prijatelj Videmšek, novinarka slovenskog dnevnika Delo specijalizirana ze teme ekologije i zaštite okoliša. Razgovor će, kao i filmovi, biti dostupan besplatno za vrijeme trajanja programa na teritoriju Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Ecoscope je zajednički program filmskih manifestacija udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Zagreb Film Festivala, Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi i Ljubljanskog filmskog festivala. Osmišljen je s ciljem jačanja svijesti o očuvanju prirode i nastojanjem vodećih festivala regije da svojim djelatnostima doprinesu pozitivnim društvenim promjenama. Prvo izdanje projekta predstavilo je dokumentarac Tajni život drveća, a održano je krajem 2022. godine u kinima u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom i Ljubljani.

Projekt je sufinanciran sredstvima Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST