3. ožujka 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

22. Festival europske kratke priče: Razum i osjećaji

Ovogodišnji FEKP otvara se u srijedu, 14. lipnja u 20 sati u Vintage Industrial Baru (Savska 160, Zagreb), razgovorom s poznatom suvremenom njemačkom književnicom Shidom Bazyar s kojom će razgovor voditi Mima Simić.

Ovogodišnji FEKP otvara se u srijedu, 14. lipnja u 20 sati u Vintage Industrial Baru (Savska 160, Zagreb), razgovorom s poznatom suvremenom njemačkom književnicom Shidom Bazyar s kojom će razgovor voditi Mima Simić.

„O sadašnjosti koja gori jedino se i može pisati tako da forma i jezik postanu oboje: i upaljač i vatra.”

Tom vatrom, i tom sadašnjošću koja gori u briljantnom romanu Nas tri njemačke autorice Shide Bazyar otvaramo 22. FEKP, izdanje naslovljeno Razum i osjećaji. O bijesu i prkosnoj energiji koja je uzburkala suvremenu njemačku književnost te o knjizi o trima mladim ženama koja je Europi ponudila zrcalo u kojemu se ogledaju rastuća ksenofobija i jačanje krajnje desnice, svijet u kojemu je kudikamo lakše biti domaćin, bijelac i muškarac, sa Shidom Bazyar govori spisateljica i aktivistica s berlinskom adresom, Mima Simić. Neka bude vatra.

Ulaz na sva događanja je besplatan a program 22. FEKP-a moći će se pratiti i preko live streaminga na YouTube kanala FekpHrvatska.

Već dvadeset i dvije godine Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta te organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetnostima, a sve to u opuštenom i pomalo otkačenom ambijentu. Činit će to i ove godine od 14. do 18. lipnja u Zagrebu i Zadru, još jednom s najznačajnijim kratkopričašima Europe i Hrvatske.

Sve što posljednjih godina proživljavamo tjera nas da propitujemo ono što smo još do jučer smatrali razumnim ili racionalnim. Kolektivna percepcija stvarnosti uzdrmana je, a potresi, pandemija, društvene podjele, ratovi i globalna kriza u nama su (baš kao i u društvima u kojima živimo) stvorili emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih.

Ovo izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način. Od 14. do 18. lipnja, u Zagrebu i Zadru, moćni glasovi nove europske književnosti – Shida Bazyar, Giulia Caminito, Sara Mesa, Sandor Jászberény… zajedno s ponajboljim domaćim piscima progovorit će o onome što nas se itekako tiče: o mjestu i vremenu u kojima živimo, o našim krizama i potresima, našim nadama i uporištima.

Još jednom, omiljena književna fešta ukazuje na potencijal književnosti da potakne individualnu i kolektivnu odgovornost, omogući nam kreativno promišljanje te procesiranje promjena s kojima nas je suočilo krizno stanje koje ne jenjava.

Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru, knjižari Fraktura i u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.

FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Mali pogon Tvornice kulture, Filozofski fakultet u Zagrebu i Kazalište lutaka Zadar.

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca
Ilustracija: Hana Tintor

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST