16. srpnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Najava Festivala drvenih kapela Sancta Barbara

Festival drvenih kapela već petu za redom godinu dovodi publiku i glazbenike u preko 300 godina stare prostore drvenih kapela, najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica.

Peti festival drvenih kapela Sancta Barbara održat će se od 25. lipnja do 2. srpnja u 20 sati, u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Ključić Brdu, Starom Brodu, Donjem Podotočju i Velikoj Gorici. Festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati tambure u izvedbi Zagrebačkog tamburaškog kvarteta koji će otvoriti festival u nedjelju, 25. lipnja u Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki, smještenoj u središtu naselja.

Bogata očuvana baština drvenih kapela

U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti. Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda. Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna drvena arhitektura drvenih kapela. Danas se najveća koncentracija drvenih kapela iz vremena od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća nalazi u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice.

Mala, na tradicionalan način građena drvena kapela sv. Martina u Starom Brodu iz 1699. godine, izniman je primjer tradicionalnog narodnog graditeljstva s cjelovito očuvanim oslikanim baroknim interijerom i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na području Sisačke biskupije, koje datiraju između 17. i 19. stoljeća. Njezina obnova donijela je Hrvatskom restauratorskom zavodu najviše europsko priznanje na području zaštite i očuvanja kulturne baštine – nagradu Europa Nostra 2017. godine. Prvi puta u gotovo 325 godina od njezine gradnje, u Kapeli sv. Martina održat će se koncert klasične glazbe u izvedbi Igora Para, barokna lutnja i Egona Mihajloviča, čembalo.

Peto izdanje Festivala drvenih kapela posvećeno je čuvaru tradicijske kulturne baštine, nedavno preminulom Božidaru Škofaču. U lanjskom festivalskom programu „Zestenek pri Škofačevi iži“, održanom u Etno selu Škofač, predstavljena je jedna od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene iže i zaštićeno je kulturno dobro RH. U okviru programa predstavljen je i dio slikarskog opusa Božidara Škofača, a jedna od njegovih živopisnih slika krasi ovogodišnji vizual obljetničarskog izdanja Festivala drvenih kapela Sancta Barbara.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

PROGRAM FESTIVALA DRVENIH KAPELA
Sancta Barbara

  1. 6. – 2. 7 . 2023.
    Velika Mlaka, Brest Pokupski, Buševec, Ključić Brdo,
    Stari Brod, Donje Podotočje, Velika Gorica

Nedjelja / 25. lipnja / 20.00 – otvorenje:
Kapela sv. Barbare – Velika Mlaka
Zagrebački tamburaški kvartet

Utorak / 27. lipnja / 20.00
Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski
Terezija Cukrov, fortepiano

Srijeda / 28. lipnja / 20.00
Kapela sv. Martina – Stari Brod
Predstavljanje mladih hrvatski graditelja instrumenata
Pavla Severa i Zlatka Pavlinića
Igor Paro, barokna lutnja
Egon Mihajlovič, čembalo

Četvrtak / 29. lipnja / 20.00
Kapela sv. Ivana Pavla II – Ključić Brdo
Srđan Bulat, gitara

Petak / 30. lipnja / 20.00
Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec
Domen Marinčič, viola da gamba
Tomaž Sevšek, čembalo

Subota / 1. srpnja / 20.00
Hiža Valentina – Donje Podotočje
Ladanje povodom 100-te obljetnice izgradnje hiže
Trio Valerije Nikolovske

Nedjelja / 2. srpnja / 20.00
Kapela ranjenog Isusa – Velika Gorica
Festivalski ansambl Capella Lignum

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST