27. rujna 2023.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

VELUX Grupa najavljuje dva nova projekte zaštite klime i prirode u Vijetnamu i Madagaskaru u suradnji s WWF-om

Kao dio misije VELUX Grupe da nadoknadi prethodne emisije iz svoga poslovanja, grupa će financirati dva dodatna projekta usmjerena na očuvanje i obnovu šuma u tropskim krajevima. Novi projekti u Vijetnamu i Madagaskaru, zajedno s početnim projektom u Ugandi, upotpunjuju portfelj inicijativa VELUX Grupe s ciljem značajne nadoknade emisije poslovanja generirane kroz povijest.

VELUX Grupa obvezala se nadoknaditi ekvivalent cjelokupne količine emisija CO2 generiranih njezinim poslovanjem od 1941. do 2041. To će postići nizom šumskih projekata koje će financirati VELUX Grupa, a provoditi i nadzirati WWF-ovi uredi u pojedinim zemljama, u suradnji s lokalnim vlastima i zajednicama. Partnerstvo između VELUX-a i WWF-a nadilazi jednostavno smanjenje emisija u operacijama VELUX Grupe i njezinom lancu vrijednosti. Grupa je postavila cilj postizanja stopostotnog smanjenja emisija iz vlastitih operacija (ciljevi 1 i 2) te smanjenja emisija iz lanca vrijednosti (cilj 3) za 50 % do 2030. godine.

Prvi šumski projekt partnerstva nalazi se u Ugandi, gdje je jedno od najteže pogođenih područja, Kagombe (Uganda), doživjelo stopu krčenja šuma od 73 % u proteklom desetljeću. Cilj projekta je obnova degradiranih šuma, sadnja novih stabala i zaštita postojećih prirodnih šuma. Očekuje se da će kroz projekt očuvanja utemeljenog na zajednici uhvatiti milijun tona CO2. Dosad je posađeno više od 180.000 stabala, a pokrenute su i alternativne aktivnosti za opstanak lokalnog stanovništva.

Uz najavu dva dodatna šumska projekta u Madagaskaru i Vijetnamu, portfelj šumskih projekata je sada potpun.

“Vrijeme za zadržavanje globalnog porasta temperature ispod 1,5 °C brzo istječe. Posvetili smo se najambicioznijem putu Pariškog sporazuma i otišli dalje od našeg lanca vrijednosti, financiranjem šumskih projekata koji će uhvatiti ekvivalent naših sveukupnih emisija iz poslovanja od osnivanja tvrtke 1941. godine. Vrlo sam zadovoljan što je naš portfelj šumskih projekata sada potpun i što smo uspjeli pronaći tri nove lokacije koje se fokusiraju na različite vrste šuma, divlje životinje i lokalne zajednice”, izjavio je Lars Petersson, izvršni direktor VELUX Grupe.

“Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta iz 2022. otkriva prosječan pad populacije divljih životinja od 69 % od 1970. godine, a kako učinci klimatske i prirodnih kriza postaju sve jasniji, hitno je potrebno poduzeti ambiciozne mjere kako bi se izgradila otpornija i održivija budućnost za sve. Usvajanje Sporazuma Kunming-Montreal koji obvezuje svijet na zaustavljanje i preokret gubitka biološke raznolikosti do 2030. godine daje nam nadu, a partnerstva poput onog između VELUX-a i WWF-a pokazuju put naprijed”, izjavio je Bo Øksnebjerg, glavni tajnik WWF-a u Danskoj.

Dva nova projekta za dobrobit ljudi, prirode i klime
Dva dodatna šumska projekta odabrana su na temelju potencijala za smanjenje ugljika, biološke raznolikosti, koristi za zajednicu te dugoročne održivosti svakog projekta. Projekt u Vijetnamu, smješten u planinskoj regiji Centralnih Anamita, usredotočuje se na aktivnosti smanjenja emisija uzrokovanih krčenjem i uništavanjem šuma (REDD) i očekuje se da će doprinijeti smanjenju i uklanjanju više od 2 milijuna tona CO2. Projekt na Madagaskaru lociran je u mangrovama pokrajine Manambolo-Tsiribihina i usredotočuje se na aktivnosti smanjenja apsolutnog rizika (ARR). Očekuje se da će ovaj projekt doprinijeti smanjenju i uklanjanju više od pola milijuna tona CO2. Projekt u Ekvadoru smješten je u srcu pokrajine Putumayo-Aguarico i još je u razvoju. Sve brojke su preliminarne procjene i mogu se promijeniti ovisno o potvrdi treće strane.

Svaki projekt će pružiti rješenja za ublažavanje klimatskih promjena koja se oslanjaju na prirodu (NbS) u skladu s WWF-ovim planom za visokokvalitetne intervencije za dobrobit ljudi, prirode i klime. Ovi projekti su osmišljeni kako bi zaustavili krčenje šuma i obnovili prirodne šume na ključnim žarištima biološke raznolikosti u suradnji sa zajednicama i lokalnim vlastima. Količina emisija ugljika uklonjenih i smanjenih putem šumskih projekata ići će prema uvjetovanim klimatskim obvezama zemalja domaćina, sukladno Pariškom sporazumu. To znači da se ugljik neće koristiti za kompenzaciju emisija ugljika VELUX-a ili bilo koje druge organizacije.

Fact box: O partnerstvu
Godine 2020. VELUX Grupa i WWF pokrenuli su ambiciozno partnerstvo usmjereno na rješenja temeljena na prirodi za ublažavanje klimatskih promjena kako bi preuzeli odgovornost za prošle emisije VELUX Grupe. Dvadesetogodišnje partnerstvo uključuje portfelj šumskih projekta u tropskim krajolicima koje financira VELUX Grupa. Jednom kada se portfelj šumskih projekta u tropskim krajolicima realizira, očekuje se da će se poništiti 4,5 milijuna tona CO2 plina, točnije ekvivalent ukupno emitiranog CO2 kojeg je VELUX Grupa emitirala od svog osnutka 1941. godine

Fact box: Napredak projekta u Ugandi
• Posađeno je više od 180.000 stabala u Centralnom šumskom rezervatu Kagombe
• Projekt također počinje pozitivno utjecati na lokalne zajednice uvođenjem alternativnih načina opstanka poput uzgoja gljiva i pčela.
• Postavljeno je više od 400 košnica unutar dvije zajednice, što će pružiti značajan ekonomski doprinos za 80 članova zajednice.
• Očekuje se da će svaka košnica ostvariti bruto prihod od 124 američka dolara godišnje, što je ekvivalentno 92 % godišnjeg prihoda po stanovniku na području projekta.

Objašnjenja šumskog projekta:
• REDD: smanjenje emisija uzrokovanih krčenjem i degradacijom šuma predloženi je mehanizam za ublažavanje klimatskih promjena koji nastoji smanjiti emisije stakleničkih plinova zaustavljanjem krčenja šuma i degradacije, u bliskoj suradnji sa zajednicama i lokalnim vlastima.
• ARR: pošumljavanje, ponovno pošumljavanje šuma i obnova vegetacije.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST