16. srpnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Općina Raša provela je radove vrijedne 870.000 € na prenamjeni nekadašnjeg rudnika ugljena u turističke svrhe

Završena je prenamjena nekadašnjeg rudnika ugljena u Raši u turističke svrhe. Nakon radova koji su trajali godinu i pol dana, prohodan je 1,5 km dug potkop Karlota koji sada može primiti prve avanturiste! Rudarska djelatnost na području Istre započela je za vrijeme Mletačke vladavine.

Završena je prenamjena nekadašnjeg rudnika ugljena u Raši u turističke svrhe. Nakon radova koji su trajali godinu i pol dana, prohodan je 1,5 km dug potkop Karlota koji sada može primiti prve avanturiste! Rudarska djelatnost na području Istre započela je za vrijeme Mletačke vladavine. Od 1928. do 1966. Rudnik Raša je zapošljavao više od 10.000 rudara koji su kopali tzv. crno zlato – ugljen, koje je othranilo generacije.

„Iz vlastitih proračunskih sredstava općine uložili smo 870.000 eura u vrednovanje rudarske baštine kako bi ponajprije sigurnosno, ali i pristupačno obnovili rudnik i pretvorili ga u mjesto za posjetitelje željne jedinstvene avanture. Morali smo ispoštovati mnogo složenih propisa, prikupljanje dokumentacije trajalo je skoro tri godine, no uspjeli smo završiti ovaj zahtjevan projekt za bolju budućnost. Uz zahvalu brojnim suradnicima koji su radili, moram zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske na darovanom potrebnom zemljištu, jer inače ne bismo mogli provesti ovo ulaganje“, rekla je načelnica Općine Raša Glorija Paliska. I sama unuka rudara, u projekt je ušla s ciljem zaštite i promocije rudarstva na ovom području. „Imamo nešto što su nam preci ostavili, imamo rudarsku baštinu koju štitimo i razvijamo i danas smo ponosni što možemo predstaviti projekt na kojem radimo posljednjih šest godina. Cilj nam je stvoriti perspektivno, zanimljivo i turistički atraktivno područje koje će živjeti od i s rudnikom i njegovom poviješću“, istaknula je Paliska.

Uz radove na obnovi potkopa, napravljen je Muzej rudarstva s rudarskom kućom koja pokazuje maketu rudarstva i rudnika, te stana u kojem su rudari živjeli i kako su provodili svakodnevicu. „Otvaramo naš kapitalni projekt revitalizacije naše rudarske baštine Kova Experience. Iako mnogi, pogotovo rudari, nisu očekivali otvaranje rudnika. Nakon godina mukotrpnog rada, uspjeli smo završiti projekt koji je nukleus budućeg razvoja i revitalizacije rudarstva na području Općine Raša. U budućnosti ćemo ga konstantno razvijati i uz njega vezati popratne sadržaje“, istaknuo je direktor Turističke zajednice Raša Jasmin Mahmutović

Na današnjoj konferenciji za medije, sudjelovali su i rudari koji su radili u rudniku dugi niz godina Drago Rajković, Izudin Fejzić i Rasim Čaušević. Izudin Fejzić nekadašnji je rudar koji je u rudniku radio od 1974. do njegovog zatvaranja. „Završio sam rudarsku školu u Sloveniji, ali nisam nikada planirao raditi u rudniku. Kad sam došao odraditi godinu dana, počeo sam i nisam stao. Ovdje sam doveo i obitelj ovdje i nema povratka. Rudarski posao je težak i opasan ali ne bih ga mijenjao za niti jedan drugi. Imali smo bolje plaće, privilegiju za stanove, cijenili su nas, a nas rudare najviše je povezivalo prijateljstvo i zajedništvo. Bilo nas je raznih nacionalnosti, ali bili smo kao jedan, a kad netko nastrada to je posebna tuga. Rudnik je opasan posao, ali bolji nego igdje.“

Raša je grad koji je nastao za potrebe rudarenja. Rudarska djelatnost na ovom području seže još u 17. stoljeće, a prva poznata koncesija za vađenje ugljena čak u 1626. godinu. Raša je najmlađe naselje u Istri, izgrađeno u svega 547 dana od 1936. do travnja 1937. kad je počelo useljavanje prvih stanara.

Kova Experience turistička je tura u kojoj će posjetitelji proživjeti jedan dan u životu raškoga rudara: od oblačenja za posao i preuzimanja radne opreme, šetnje kroz tunele i podzemne hodnike rudnika do dolaska u rudarski stan Kovarske kuće „Arsia“ gdje mogu zaviriti u rudarsku svakodnevicu. Upoznat će bogatu povijest rudarenja, poslušati priču o težini rudarskog posla, ali i zajedništvu rudara, ulozi žena u rudarstvu i njihovim obiteljima.

Prve ture za posjetitelje započeti će 17. srpnja 2023. godine, a za stanovnike Općine Raša bit će organizirani Dani otvorenih vrata uz besplatan ulaz. Cjelokupna tura traje 2,5 sata, a potrebno je ponijeti sa sobom/doći u obući i odjeći namijenjenoj outdoor aktivnostima (temperatura u rudniku je 12-13 °C).

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST