4. prosinca 2023.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Sjećanje na pjevačku legendu živi i dalje – 10. obljetnica smrti velikana Vinka Coce

Vinko Coce preminuo je na današnji dan prije deset godina, 27. listopada 2013. u Splitu nakon višemjesečne bitke s teškom bolešću.

Sjećanje na pjevačku legendu živi i dalje – 10. obljetnica smrti velikana Vinka Coce

Vinko Coce preminuo je na današnji dan prije deset godina, 27. listopada 2013. u Splitu nakon višemjesečne bitke s teškom bolešću.

Za svoje je dugogodišnje karijere Vinko Coce ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi. “Vilo moja”, “Ribari”, “Kada umren umotan u bilo”, “More li”, “Mirno spavaj, ružo moja”, “Da je meni s tobom kroz Pasike”, “Sićaš li se lungo mare” samo su neke od njegovih antologijskih skladbi koje će, baš kao i sjećanje na njega, živjeti vječno.

Klapski počeci

Trogirski slavuj, ili trogirski Pavarotti kako su ga još zvali, okušao se i postigao značajan uspjeh u nekoliko različitih glazbenih žanrova, što je tek nekolicini pošlo za rukom.
Od malih nogu Cocina glazbena nadarenost nije mogla proći nezamijećeno. Svirao je klarinet u trogirskoj limenoj glazbi, a s 15 godina počeo je pjevati u vokalnom kvintetu Mali kanti. Dugogodišnju profesionalnu pjevačku karijeru započeo je klapskim pjevanjem. Klapi Trogir pridružio se 1972. i kroz sljedećih dvadesetak godina s njom postizao velike uspjehe, na početku kao prvi tenor klape, a kasnije kao tenor solist.

S klapom je ovjenčan brojnim nagradama. Osvojili su publiku u Hrvatskoj, ali i mnogo šire. Od Pariza, Berlina, Los Angelesa do Sydneya, klapa je s Cocom zapjevala gotovo na svim kontinentima.

Zapjevao i s Pavarottijem

Zborskim tenorom postaje 1983. u profesionalnom mješovitom zboru HNK-a u Splitu, gdje sljedećih pet godina intenzivno i uspješno pjeva cjelovit operni repertoar, ne prekidajući rad u klapi Trogir. U tom je razdoblju i čest gost HNK-a u Zagrebu, gdje pjeva pojedine tenorske dionice. Najveće priznanje dolazi prihvaćanjem asistencije u zboru talijanske operne kuće Teatro Comunale di Firenze, gdje je u operi Boris Godunov izvedenoj pod ravnanjem maestra Sei Ozave, zapjevao uz velikog Luciana Pavarottija.

Uspješna samostalna karijera

Razdoblje samostalnog djelovanja od 1991. rezultiralo je brojnim uspjesima i popularizacijom njegovih pjesama, što mu je na hrvatskoj estradnoj sceni osiguralo eminentnu poziciju izvođača dosljednog u odabiru i interpretaciji glazbenih djela.
Te njegove pjesme, koje se i danas čuju na svakom kantunu diljem Hrvatske, pjesme koje svi dobro znamo, njegova su najveća ostavština.

Ove se godine obilježava i 15 godina od koncertnog vrhunca karijere trogirskog slavuja. Naime, 31. kolovoza 2008. na rasprodanom splitskom Poljudu, u sklopu ciklusa “Ne damo te, pismo naša”, održao se spektakl “Vinko Coce i prijatelji”. Tog je dana 15 000 ljudi pjevalo uglas Cocine najveće hitove. Uz Cocin talent, odlične goste i nenadmašivu atmosferu, ovaj je koncert ostao zapamćen i nakon svih ovih godina. Pjevajući s publikom do punine je dolazila njegova glazbena veličina. Kao takav do danas je ostao neprežaljen i nezamjenjiv.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST