4. prosinca 2023.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Započelo novo izdanje kampanje „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“

Grupacija proizvođača piva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u suradnji s najvećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj provodi kampanju podizanja svijesti o opasnostima maloljetničke konzumacije alkohola

Započelo je novo izdanje društveno odgovorne kampanje „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ koju Grupacija proizvođača piva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori redovno provodi od 2015. godine. Riječ je o nacionalnoj kampanji čiji je cilj podizanje svijesti javnosti, osobito trgovaca, ugostitelja te roditelja tinejdžera, o štetnosti maloljetničke konzumacije alkohola, a provodi se u suradnji s trgovačkim lancima u Hrvatskoj, uključujući Studenac, Konzum, Kaufland, METRO i SPAR.
U više od tisuću prodavaonica partnera diljem Hrvatske tijekom studenoga bit će postavljeni edukativni plakati i naljepnice kampanje koji pozivaju na dosljednu primjenu zakona o zabrani prodaje i posluživanja alkohola maloljetnicima.
Kako bi stekli bolje uvide u navike mladih, tvrtka Valicon tijekom kolovoza je za Grupaciju proizvođača piva provela istraživanje o pripadnicima generacije Z (obuhvaćeni su samo pripadnici stari 13-17 godina) i njihovim navikama tijekom slobodnog vremena, kako se druže i što za njih znači druženje te kakav odnos imaju prema alkoholu. Dobiveni rezultati pokazali su kako 93% mladih želi razgovarati o alkoholu s roditeljima te da im otvoreni razgovori o rizicima i odgovornom konzumiranju mogu pomoći pri donošenju informiranih odluka i postavljanju vlastitih granica. Važan je i utjecaj okoline – 72% mladih smatra da je važno uklopiti se u društvo u kojem se kreću, pa rjeđe konzumiraju alkoholna pića ako ne pije njihovo društvo, njih 63% smatra da je moguće zabaviti se i bez alkohola, a gotovo polovica mladih smatra da biti pijan uopće nije cool.
„Ohrabruje podatak da mladi u doista velikom broju, kad je u pitanju alkohol, žele razgovarati s roditeljima te da im je roditeljsko mišljenje važan putokaz u formiranju vlastitih stavova. Kao Grupacija proizvođača piva, već godinama nastojimo doprinijeti u rješavanju problema maloljetničke konzumacije alkohola. I ove godine podršku nam je pružilo pet velikih trgovačkih lanaca koji su u svojim prodavaonicama istakli poruke o odgovornosti cijelog društva kad su u pitanju maloljetnici i alkohol. U suradnji s udrugom ‘Ti si OK’ dodatno smo oplemenili sadržaj internetske stranice Uključi savjest kako bismo roditeljima i svima kojih se tiče ova tema dali još više korisnih informacija“, istaknula je Ljudmila Bratko Gašpić, predsjednica PR odbora Grupacije proizvođača piva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
I ove godine kampanju će podržati sociolog Bruno Šimleša, također roditelj, koji će na svojim društvenim mrežama podijeliti i roditeljska iskustva, poput toga kako i kada je o ovoj temi razgovarao sa svojom kćeri, dok će socijalna pedagoginja Sonja Jarebica iz udruge Ti si OK, osnovane s ciljem pružanja psiho-socijalne i pedagoške pomoći djeci i mladima sa smetnjama i poremećajem u ponašanju, svojim aktivnostima dodatno naglasiti važnost roditeljske edukacije o odnosu mladih prema alkoholu kako bi svojoj djeci uvijek mogli pružiti podršku u svim izazovima, a pogotovo kada je u pitanju alkohol.
„Većina mladih prevlada adolescentsko doba bez posljedica, ali za dio njih to je razdoblje brojnih kriza identiteta, što može dovesti do ozbiljnih problema. Pojava pesimizma, nesigurnosti, straha, brige i napetosti predstavljaju opasnosti i mogu rezultirati rizičnim ponašanjima, među koja spada i konzumacija alkohola. U traženju uzbuđenja, traganju za ugodom, zabavom, prevladavanjem dosade, željom za afirmacijom u društvu, skloni su rizičnim ponašanjima, što vodi k eksperimentiranju ili umjerenoj konzumaciji alkohola, a to može biti i prvi korak ka kasnijem razvoju ovisnosti o alkoholu. Upravo stoga su važne kampanje kakva je ‘Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne’, koja osvješćuje važnost odraslih za brigu, podršku i pomoć mladima“, rekla je Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST