16. srpnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Aplikacija koja AR tehnologijom oživljava kako je Utvrda izgledala prije 400 godina

Korištenje AR tehnologije za stvaranje novog turističkog proizvoda

Utvrda Fortica, renesansna građevina izgrađena 1619. godine jedini je ostatak renesanse na području grada Otočca. Ova raritetna građevina, koja je ujedno i jedna od samo nekoliko pravilnih trokutastih kula u Europi, vrlo je zanimljiva turistička destinacija iako su danas na njenom mjestu samo ostaci. Fortica je bila obrambena kula koja je služila za trajni boravak vojnika, kao spremište za streljivo i barut te kao spremište za hranu, s kuhinjama i spavaonicama.

Kako bi približili njen izgled građanima i turistima, iz Turističke zajednice Grada Otočca odlučili su se izraditi AR prikaz izgleda utvrde izrađen prema povijesnim podacima. Aplikacija Discover Otočac, predstavljena na samoj Fortici, bazirana je na AR iskustvu, što znači da je svim posjetiteljima utvrde Fortica omogućeno njeno razgledavanje putem tehnologije prilagođene stvarnosti i utvrdu sada mogu vidjeti u realnom prikazu kako je ona izgledala nekada. Sve što treba napraviti jest preuzeti mobilnu aplikaciju, postaviti mobitel ispred sebe i obilaskom ostataka utvrde razgledati kako je Fortica izgledala u svom punom sjaju.

„Otočac i Gacka imaju toliko zanimljivih i vrijednih kulturno – povijesnih lokaliteta s kojima se mogu ponositi. Nažalost, lokaliteti kao takvi nisu zanimljivi većem broju posjetitelja zbog čega nam je bila želja osuvremeniti postojeće lokalitete prema najnovijim svjetskim trendovima, učiniti ih dostupnijim i interesantnijim i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima. Mislim da smo izradom ove aplikacije to i uspjeli. Također, utvrda Fortica prvi je lokalitet koji smo na ovaj način predstavili u aplikaciji no istu ćemo u narednom periodu obogatiti ostalim lokalitetima ali i likovima“ izjavila je prilikom predstavljanja aplikacije direktorica Turističke zajednice Grada Otočca – Viktorija Rogić.
Aplikaciju je izradila tvrtka Prilika Grupa koja se bavi XR tehnologijom, a u ime tvrtke na predstavljanju se okupljenima obratio voditelj projekta Bruno Ćutić koji je ukratko predstavio način izrade same aplikacije.

“Temelj ove aplikacije je 3D model rekonstrukcije izvornog izgleda Fortice. Osim što je vjeran konstrukcijom i oblikom, primjenom različitih tekstura nastojali smo prikazati i izvorne materijale kojima je građena. Aplikacija koristi GPS navigaciju kako bi model bio prikazan što preciznije na stvarnoj lokaciji, te Google i Apple AR platforme za funkcionalnosti proširene stvarnosti i što vjerniji doživljaj. To korisnicima omogućuje da dožive izvornu Forticu izvana i iznutra, saznaju više informacija te naprave fotografije unutar aplikacije. ” – zaključuje Bruno Ćutić, project lead iz Prilika Grupe.

Na samom kraju prije svečanog otkrivanja table okupljene je pozdravio i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji je između ostalog čestitao Turističkoj zajednici na uspješno provedenom projektu kao i Prilika Grupi na izrađenoj aplikaciji. Napomenuo je da turistička zajednica ove godine slavi svoju 30. godinu rada i djelovanja te kako je sretan da se svih tih godina radi na očuvanju i promociji kulturno povijesne baštine Otočca i Gacke koji su itekako važan segment grada i njegove turističke ponude.

Aplikacija je dostupna i za Android i za Apple uređaje te je prevedena na četiri jezika. Aplikacija je izrađena kroz projekt „Otočac kroz proširenu stvarnost – Faza I“. Sredstva za izradu aplikacije Turistička zajednica Grada Otočca osigurala je iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. Za ovaj projekt odobrena su novčana sredstva u iznosu od 11. 758,73 €.
Na razvoju aplikacije Turistička zajednica Grada Otočca s partnerima radila je proteklih šest mjeseci, a predstavila ju je ususret turističkoj sezoni kao jedan od novih sadržaja. Cilj projekta je pridonijeti razvoju turizma na području Otočca i Gacke unaprjeđenjem turističke ponude i sadržaja kroz proširenu stvarnost s naglaskom na kulturno – povijesnu baštinu.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST