16. srpnja 2024.

COVER

COVER.HR – Sve što trebate vidjeti, znati i imati za dobar životni stil

Na Rajskoj plaži u Loparu počinje Festival skulptura u pijesku. Ovogodišnja tema ‘Gospodari mora’

Popularan festival na Rajskoj plaži iz godine u godinu okuplja sve veći broj umjetnika i turista u Lopar

Jedna od najljepših plaža na Jadranu, Rajska plaža u Loparu, i ove će godine ugostiti domaće i svjetske umjetnike koji će pripremati izložbu predivnih kreacija napravljenih od pijeska. Ovogodišnji Festival skulptura u pijesku obilježit će svoje 13. izdanje koje će se održati od 2. do 5. srpnja, a umjetnici će od zlatnožutog loparskog pijeska izrađivati umjetnička djela na temu ‘Gospodari plaže’. Ulaz na festival besplatan je za sve posjetitelje.

Festival skulptura u pijesku međunarodnog je karaktera, a ove godine na njemu će sudjelovati 11 skulptora. Podijeljen je u dva dijela – natjecanje u izradi najljepše skulpture od pijeska i natjecanje za najbolju fotografiju na temu pijeska. Umjetnici će tijekom pet dana kreirati pet originalnih skulptura isključivo od pijeska i vode, a nazivi skulptura bit će Argonauti, heroji grčke mitologije koji su plovili na brodu Argo u potrazi za zlatnim runom, 1973, kao simbolika prstenova iz najpoznatije trilogije, Bilbo Dome, podzemni objekt koji evocira Bilbovu kuću, poznatu kao Bag End, smještenu u Hobbitonu, Pješčana priča, iz koje će biti ispričane priče iz trilogije i najpoznatiji Čarobnjak Gandalf.

“Naša Rajska plaža početkom srpnja pretvorit će se u pravi atelje na otvorenom. Ovogodišnje izdanje festivala obilježit će tematika Gospodara plaže i vjerujem da ćemo ponovno ugostiti brojne posjetitelje koji nam se vraćaju iz godine u godinu, kako zbog ove već tradicionalne umjetničke manifestacije, tako i zbog svih ljepota koje nudi naš prekrasan otok” izjavio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Festival skulptura u pijesku pokrenut je 2011. godine na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar. Organizira se u suradnji s akademskim slikarom i profesorom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, dok je umjetnička voditeljica Festivala akademska kiparica Paula Banić. Festival skulptura u pijesku svake godine privlači brojne goste, stanovnike Lopara i turiste s otoka Raba koji uživaju u promatranju i fotografiranju stvaranja pješčanih skulptura. Kako bi obilježili ovu čaroliju u pijesku, posljednjeg dana Festivala proglašavaju se najljepše skulpture i nagrađuju najbolje fotografije. S obzirom na to da se za izradu skulptura u pijesku koriste isključivo pijesak i voda, ove su umjetničke skulpture kratkotrajne jer podliježu vremenskim uvjetima. Nakon Festivala pijesak se vraća u prvobitno stanje, a fotografije ostaju kao trajna uspomena na poznatu umjetničku manifestaciju.

Festival skulptura u pijesku označava tek početak ljeta u Loparu, jer nakon toga slijedi pregršt događanja i manifestacija kao što su Ribarske fešte, Paradise Kids Festival, Loparska noć, Mala Gospa i mnogi drugi.

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više

Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Te tvrtke mogu koristiti podatke (koji ne uključuju Vaše ime, adresu, adresu e-pošte ili telefonski broj) o Vašim posjetima ovoj i drugim web lokacijama kako bi ponudili oglase o proizvodima i uslugama koje Vas zanimaju. Ako želite dodatne informacije o tom postupku te želite saznati što učiniti kako te informacije ne bi bile dostupne takvim tvrtkama, kliknite na Network Advertising Initiative i Google.hr/privacy.html. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže

Zatvori

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST